Президентът на автономната Република Сръбска в рамките на Босна и

...
Президентът на автономната Република Сръбска в рамките на Босна и
Коментари Харесай

Лидерът на босненските сърби настоя, че не са извършвали геноцид в Сребреница

Президентът на самостоятелната Република Сръбска в границите на Босна и Херцеговина Милорад Додик настоя за наново отваряне на дебата за клането в Сребреница през 1995 година, по-малко от три месеца преди провеждането на изборите в страната, оповестява " Ройтерс ".

Додик започва процедура, настояваща Народното събрание да анулира отчет от 2004 година, оповестен от предходното държавно управление, който откри, че босненските сръбски сили са избили към 8000 мюсюлмани в и към града по време на войната в интервала сред 1992 и 1995 година

 Трибуналът в Хага осъди Караджич за клането в Сребреница
Трибуналът в Хага осъди Караджич за клането в Сребреница

Той е наказан на 40 година затвор

Критици упрекнаха Додик, че се пробва да употребява казуса за най-голямото безчовечие в Европа след Втората международна война, с цел да завоюва гласовете на твърдолинейните босненски сърби на парламентарните избори, планувани за 7 октомври.

Додик постоянно е отхвърлял решенията на два военни трибунала - Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия и Международния съд, - а точно, че зверството беше квалифицирано като геноцид .

Въпреки че призна, че е осъществено закононарушение, Додик съобщи, че броят на убитите е бил пресилен в отчета от 2004 година

 Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и закононарушения против човечеството Обновена
Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и закононарушения против човечеството

Това постанови Трибуналът в Хага за закононарушенията в някогашна Югославия

Специално съвещание на парламентарна комисия за обсъждане на отчета ще бъде извършено на 14 август, като съвещанието беше свикано по искане на Додик.

Додик съобщи по-рано, че отчетът е бил манипулиран, с цел да навреди на сърбите и че желае да бъде пренаписан. Преди това оживелите от Сребреница изпратиха на немските управляващи лист на сърби, за които се твърди, че са взели участие в клането, доста от които към момента са на независимост . Много босненци се заселиха в Германия след войната.

Босненски сръбски сили, ръководени от ген. Ратко Младич, превзеха протектирания от Организация на обединените нации анклав Сребреница на 11 юли 1995 година Те разделиха мъжете от дамите, задържаха ги и ги избиха през идващите дни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР