Президентът на Австрия Александер ван дер Белен възложи днес на

...
Президентът на Австрия Александер ван дер Белен възложи днес на
Коментари Харесай

Австрийският президент връчи мандат на Курц за съставяне на правителство

Президентът на Австрия Александер ван дер Белен разпореди през днешния ден на водача на Австрийската национална партия (АНП) Себастиан Курц мандат да сформира държавно управление, предадоха интернационалните организации. 31-годишният Курц и водената от него партия завоюваха предварителните парламентарни избори. Очертава се той да се стане най-младият министър председател в Европейски Съюз, както и в историята на личната си страна.

  " Искам да сформира държавно управление, което да има смелостта и волята за същинска смяна в Австрия ", разгласи след церемонията Курц, който до момента бе външен министър в съдружното държавно управление със социалдемократите, ръководено от техния водач Кристиан Керн. Курц обаче подаде оставка и по-късно провокира новите избори.

Според окончателните данни от изборите на 15 октомври партията на Курц  получила 31,5 на 100, следвана от социалдемократическата партия с 26,9 и крайнодясната Партия на свободата с 26 %. В долната камара на парламента  влязоха и партиите " Нова Австрия "   (НЕОС) и " Листата на Петер Пилц " с 5,3 и 4,4 на 100 надлежно.

Една от най-спряганите бъдещи подредби на кабинета е опция за съюз с крайната десница, а като минимум евентуален е апетитен съюз със социалдемократите, заради враждата сред Курц и Керн, довела до избори за нов парламент. Засега обаче Курц не разкрива желанията си

 Въпреки че консерваторите и десницата имат сходни възгледи по имиграцията и намаляването на подоходните налози, към този момент Курц не разкрива желанията си и декларира, че ще стартира проучвателни диалози с всички партии.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР