Президентът на Австрия Александър ван дер Белен заяви днес по

...
Президентът на Австрия Александър ван дер Белен заяви днес по
Коментари Харесай

Австрийският президент съжалява за ветото на страната си за Шенген

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен съобщи през днешния ден по време на посещаване в Словения, че " извънредно съжалява " за ветото на неговата страна против приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно придвижване.

Ван дер Белен уточни, че Австрия се намира в доста сложна обстановка заради потока на бежанци и мигранти.

" За страдание обаче би трябвало да призная, че не виждам връзката сред този проблем и приемането на България и Румъния в Шенген ", сподели тази заран той, представен от австрийски медии.

 
" Не виждам по какъв начин тази обсада на влизането на Румъния трансформира по някакъв метод обстановката в Австрия ", акцентира Ван дер Белен на конференция в Словения. Той призна, че позицията му на страната не среща схващане от мнозина в Европа.

Ван дер Белен изрази очакване австрийската стопанска система да заплати за това решение. От една страна, ще бъде обиден туристическият бранш, защото ще дойдат по-малко румънски туристи, а въпреки това, Австрия е дейна в Румъния с огромни директни вложения, аргументира се той.

" Ще забележим и по какъв начин ще реагират на това развиване румънските консуматори ", добави австрийският президент, който бе определен на поста като претендент на " Зелените ". Ван дер Белен сподели в умозаключение, че " икономическата цена е неизбежна ".

По-малкият сътрудник на Австрийската национална партия (АНП) в ръководещата коалиция - " Зелените ", също не поддържа решението на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер (АНП). Министърката на правораздаването Алма Задич, която е в Брюксел за среща през днешния ден с сътрудниците си от Европейския съюз, обърна внимание, че водачът на " Зелените " - вицеканцлерът Вернер Коглер, е декларирал ясно, че партията е срещу австрийското несъгласие. 

" Ние сме на първо място за европейско решение, първата крачка за това европейско решение, несъмнено, е приемането, наред с Хърватия, на България и Румъния, които с част от европейското семейство, (в което) свободата е изписана с основни букви ", сподели Задич. Австрийската министърка от " Зелените " изрази убеденост, че " доста скоро ще бъде открито европейско решение ".

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР