Президентът на Австрия Александър ван дер Белен заяви днес по

...
Президентът на Австрия Александър ван дер Белен заяви днес по
Коментари Харесай

Австрийският президент: Съжалявам за ветото срещу България и Румъния

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен съобщи през днешния ден по време на посещаване в Словения, че " извънредно съжалява " за ветото на неговата страна против приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно придвижване.
Ван дер Белен уточни, че Австрия се намира в доста сложна обстановка заради потока на бежанци и мигранти. " За страдание обаче би трябвало да призная, че не виждам връзката сред този проблем и приемането на България и Румъния в Шенген ", сподели тази заран той, заран от австрийски медии.
" Не виждам по какъв начин тази обсада на влизането на Румъния трансформира по някакъв метод обстановката в Австрия ", акцентира Ван дер Белен на конференция в Словения. Той призна, че позицията му на страната не среща схващане от мнозина в Европа.
Ван дер Белен изрази очакване австрийската стопанска система да заплати за това решение. От една страна, ще бъде обиден туристическият бранш, защото ще дойдат по-малко румънски туристи, а въпреки това, Австрия е дейна в Румъния с огромни директни вложения, аргументира се той. " Ще забележим и по какъв начин ще реагират на това развиване румънските консуматори ", добави австрийският президент, който бе определен на поста като претендент на " Зелените ". Ван дер Белен сподели в умозаключение, че " икономическата цена е неизбежна ".
По-малкият сътрудник на Австрийската национална партия (АНП) в ръководещата коалиция - " Зелените ", също не поддържа решението на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер (АНП). Министърката на правораздаването Алма Задич, която е в Брюксел за среща през днешния ден с сътрудниците си от Европейския съюз, обърна внимание, че водачът на " Зелените " - вицеканцлерът Вернер Коглер, е декларирал ясно, че партията е срещу австрийското несъгласие. 
" Ние сме на първо място за европейско решение, първата крачка за това европейско решение, несъмнено, е приемането, наред с Хърватия, на България и Румъния, които с част от европейското семейство, (в което) свободата е изписана с основни букви ", сподели Задич. Австрийската министърка от " Зелените " изрази убеденост, че " доста скоро ще бъде открито европейско решение ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР