Президентът на Австрия Александър ван дер Белен ще назначи председателката

...
Президентът на Австрия Александър ван дер Белен ще назначи председателката
Коментари Харесай

За първи път в историята на Австрия: Жена канцлер

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен ще назначи председателката на Конституционния съд Бригите Бирлайн за краткотраен канцлер, откакто в понеделник Народното събрание гласоподава избор на съмнение на държавното управление на Себастиан Курц поради абсурден видеозапис, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Бригите Бирлайн ще бъде първата жена, която ще заеме канцлерският пост в историята на Австрия. Новината заяви президентът Александър Ван дер Белен на къса конференция във Виена.

69-годишната Бирлайн е ръководител на Конституционния съд от февруари 2018 година Тя ще образува и управлява преходно държавно управление до предварителните избори, които евентуално ще са през септември.

"Тя е актуалният ръководител на австрийския Конституционен съд, а в околните дни ще я назнача за федерален канцлер на Република Австрия ", съобщи Ван дер Белен.

Австрийският президент разясни, че под ръководството на Бирлайн няма да има огромни, устойчиви законодателни начинания - нейната задача е надеждно продължение на настоящите каузи.

Бирлайн благодари на Ван дер Белен за гласуването доверие и разгласи, че ще стартира незабавно с разискванията за разпределението на министерските постове. Макар да беше изненадващо от страна на Бирлайн, тя въпреки всичко показа някои от лицата, които ще влязат в преходното държавно управление.

До избора на нов краткотраен канцлер на Австрия се стигна, откакто досегашният канцлер Себастиан Курц постави завършек на обединението сред своята дясна Австрийска национална партия и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), след публикуването на запис със скрита камера, на който водачът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе предлага да обезпечи на мнима племенница на съветски олигарх значими контракти за публични поръчки в подмяна на нелегално финансиране.

Виенчанката Бирлайн бе основен прокурор от 1990 до 2002 година, от 2003 година е член на Конституционния съд, а от 2018 година е и негов ръководител. Идеята за парламентарен арбитър, само че някогашен, а не настоящ, да стане канцлер, е на опозиционната социалдемократическа партия.

Правителството, което ще образува Бирлайн, ще би трябвало да обезпечи естествена работа на администрацията и осъществяване на избори, само че надали ще предприеме някакви дейности с дълготрайни последствия. В политически проект е евентуално първите месеци да са спокойни, защото стартира лятото, което нормално е спокоен сезон.

Политическата аритметика демонстрира, че не е изключено след септемврийските изключителни избори в Австрия да пристигна на власт коалиция сред социалдемократите, зелените и демократичната партия "Неос ". Това би трансформирало курса към отбрана на обществената страна и намаляване на политиката по въпросите на миграцията.

Но в идващите седмици може да се трансформират настроенията на гласоподавателите, а и в Австрия сглобяването на коалиция нормално е нескончаем развой, който може да отнеме месеци.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР