Президентът на Аржентина Маурисио Макри не успя да извади страната

...
Президентът на Аржентина Маурисио Макри не успя да извади страната
Коментари Харесай

Standard & Poor`s: Аржентина е във фалит, след като забави плащане по облигации

Президентът на Аржентина Маурисио Макри не съумя да извади страната от икономическата рецесия и съвсем несъмнено ще загуби изборите през октомври.

© REUTERS Аржентина е изпадала в несъстоятелност 8 пъти пъти, два пъти от началото на века. Рейтингова организация Standard & Poor`s (S&P) разгласи, че Аржентина изпада в несъстоятелност, откакто държавното управление съобщи, че ще забави заплащания по дълга, който възлиза на 101 милиарда $. Според специалисти на организацията удължаването на периодите за падежите на краткосрочните държавни облигации е " едностранно " решение на ръководещите. Причината е, че държавното управление не съумя да продаде нови краткосрочни облигации, макар че има остра потребност от финансиране.

Отлагане до 6 месеца

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В сряда Аржентина разгласи проекти за отсрочване на заплащания за 7 милиарда $ по кратсрочен вътрешен дълг за период до 6 месеца и по едно и също време с това упорства за " непринудено преструктуриране " на дълг от 50 милиарда $ с по-дълъг падеж, който е най-вече благосъстоятелност на задгранични вложители. Правителството също по този начин съобщи, че възнамерява да забави изплащането на заеми от 44 милиарда $ към МВФ, оповестява Financial Times.

Аржентина е изпадала в несъстоятелност 8 пъти пъти, два пъти от началото на века. А решението на държавното управление на президента Маурисио Макри в този момент идва след несполучлив опит за продажба на нови краткосрочни облигации макар острата потребност от финансиране. Само за тази година държавното управление има да изплати дълг за към 30 милиарда $, съгласно Capital Economics. S&P разгласи, че откакто държавното управление не е погасило заплащанията, а е удължило едностранно падежа, това е несъблюдение на отговорностите. Рейтинговата компания също съобщи, че намалява кредитния рейтинг на Аржентина до " селективно несъблюдение на отговорностите " (selective default).

Облигациите и локалната валута – песо, на Аржентина се намалиха, откакто Макри, който беше известна фигура измежду интернационалните вложители, претърпя ненадейно тежко проваляне на първоначални избори и съвсем несъмнено ще се елементарни с преизбиране през октомври. Тези загуби се задълбочиха след известието на S&P в петък.

Резултатът от първичните избори докара до намаляване на рейтинта на страна от две от огромните три рейтингови организации. Огромната победа за претендента на опозицията Алберто Феррандес, чийто претендент за вицепрезидент е някогашният президент Кристина Фернандес де Кирхнер, провокира опасения за завръщането на популистката политика. Преди две седмици Fitch намали дълготрайния рейтинг на Аржентина с три степени до CCC (което сложи страната наедно със Замбия и Република Конго), до момента в който S&P - до B-. В петък S&P го намали още веднъж - дълготрайния рейтинг става CCC - заради " нараснал риск " от в допълнение несъблюдение.

Планът на държавното управление

Правителството има проект падежите по заеми на обща стойност към 100 милиарда $ да бъдат удължени. Става въпрос за облигации и за заеми от страна на МВФ, като задачата е по този метод да се обезпечи кредитоспособност.

МВФ съобщи, че ще проучва настояването на Аржентина и ще оцени последствията. В опит да успокои пазарите институцията съобщи, че продължава да поддържа Аржентина в тези тежки времена за страната. През май 2018 година на фона на внезапното намаляване на курса на националната валута президентът на Аржентина се обърна за помощ към МВФ и фондът утвърди заем за 57 милиарда $. Подписаното съглашение предвиждаше редица промени, които бяха ориентирани към спад на инфлацията и бюджетния недостиг. Към момента МВФ е превел на Аржентина 44.1 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР