Президентът на Аржентина Алберто Фернандес обяви 2 септември за почивен

...
Президентът на Аржентина Алберто Фернандес обяви 2 септември за почивен
Коментари Харесай

Day off в Аржентина след атаката срещу вицепрезидента

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес разгласи 2 септември за почивен ден след опита за ликвидиране на вицепрезидента и някогашен президент Кристина Фернандес де Киршнер, заяви вестник La Nacion. Той изясни, че почивният ден е нужен, с цел да може " народът на Аржентина в мир и естетика да приказва в отбрана на живота и демокрацията, както и да изрази взаимност с вицепрезидента ".

Вечерта на 1 септември 35-годишен бразилски жител се опита да простреля вицепрезидента, до момента в който тя слизаше от колата си покрай дома си. Изскачайки от събралите се, той насочи зареден револвер на сантиметри от главата Кирхнер и натисна спусъка, само че по някаква причина оръжието е засякло.

Полицията го задържа и през днешния ден бе обявено в послание на президента, че в револвера е имало 5 патрона.

" Длъжни сме да възстановим демократичното общуване, което беше нарушено от езика на омразата, който се популяризира от разнообразни политически, правосъдни и медийни пространства. Можем да имаме дълбоки различия, само че в едно демократично общество не могат да се вършат изявления, които предизвикват омразата, тъй като пораждат принуждение и няма опция насилието да съществува паралелно с демокрацията ", сподели президентът.

Президентът дефинира опита за ликвидиране като най-лошото събитие от възобновяване на демокрацията в страната през 1983 година Той е сюрпризиран, че заместничката му оцеля " по някаква невероятна причина ". Атаката е проява възходящото политическо напрежение в Аржентина и в района, което сложи на нокти политиците от Колумбия до Бразилия, разяснява " Ройтерс ".

Кристина Фернандес, както е по-известна вицепрезидентът, е доста противоречива фигура в страната си. Тя е брачна половинка на някогашния президент Нестор Киршнер, наследи го на поста в интервала 2007 - 2015 година, съдена е по обвинявания в корупция, по които я заплашва 12-годишна присъда и възможна дисквалификация от заемане на обществена служба поради публични поръчки, предоставени при започване на XXI век. Мнозина чакаха тя да се кандидатира за Сената и вероятно за президент на общите избори следващата година.

В същото време Кристина Фернандес е занаятчия на популистките послания и има задоволително симпатизанти, стотици от които се бяха събрали да я приветстват пред дома ѝ, когато стана покушението.

" Когато омразата и насилието доминират над дебата, обществата се унищожават и пораждат обстановки като тези - опит за ликвидиране ", сподели министърът на стопанската система Серхио Маса в " Туитър ".

Държавни глави и политически съдружници от целия район, в това число президентите на Чили, Венецуела и Перу и претендентът за президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, осъдиха нападението, изразявайки взаимност с Фернандес и облекчение, че тя не е потърпевша.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР