Президентът може да внася промени в конституцията и аз ще

...
Президентът може да внася промени в конституцията и аз ще
Коментари Харесай

Румен Радев: Ще инициирам конституционни промени, гражданското общество трябва да осъзнае силата си

Президентът може да внася промени в конституцията и аз ще се възползвам от това си право. Дебат за конституционна смяна ще има, съобщи пред бТВ президентът Румен Радев.

Начинът на реализация на концепциите на държавното управление за конституционна промяна не се препокриват с моята визия за либералност на законодателния развой. Чак в залеза на своето ръководство, Борисов взема решение внезапно да даде предложение в характерен жанр за 20 минути. С интерес ще проследявам дебатите в Народното събрание. За мен забавно е какво мислят депутатите за този законопроект, съобщи президентът.

Неслучайно Венецианската комисия издаде рекомендации за дълбоки, институционални промени и еволюция на политическата обстановка, уточни Радев и разяснява, че очевидно това е непостижима задача за този презрял спор.

Радев означи, че като президент единственото му право е да внася оферти за промени в конституцията и той ще се възползва от него. Каквото и да стане като артикул за самодейност за конституционна смяна, там ГЕРБ ще би трябвало да вземат отношение, добави той.

Във времена, в които разделянето на управляващите се изпразва от ден на ден от наличие, Народно събрание гласоподава лобистки закони, когато се шири безотговорност на корупцията, ние би трябвало да преосмислим ролята и мястото на институциите, съобщи президентът Радев и уточни, че би трябвало да се обезврежда и обезвреди паралелната власт, която работи зад фасадата на институциите.

Неведнъж съм казвал, че българите ще заживеят почтено, когато възпитат политиците си да живеят единствено от заплати. Това са политиците, които се разпореждат с бюджет, тези, които дефинират публичните поръчки, сподели президентът.

Изборът на основен прокурор не е нещо нереално – методът на взимане на решение, на случване на нещата има директно въздействие върху живота на отсега нататък, върху живота на нашите деца, разяснява още президентът.

Той изрази вяра гражданското общество да осъзнае своята мощ.

Що се отнася до коментара на премиера за брата на новоизбрания основен прокурор, Радев сподели, че полк. Георги Гешев има дълга кариера, доста преди Иван Гешев да бъде определен за основен прокурор. Много преди моето избиране за президент аз съм с прелестни усещания за него, само че от дълго време той не е част от моята директна защита, съобщи още Радев.

Относно осъвремененото на армията президентът разяснява, че за него няма значение дали ще са изтребители на „ Грипен ”, „ Юрофайтър ” или Ф-16. Правителството погази открития почтен конкурс за изтребителите, уточни президентът.

България би трябвало да пази своя народен интерес и суверенитет, без значение каква е цената, сподели в умозаключение президентът, запитан дали има вяра на шпионския скандал с Русия. Той добави, че не разяснява непознати служби. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР