Президентът Милош Земан предостави на 103 граждани на Чешката република

...
Президентът Милош Земан предостави на 103 граждани на Чешката република
Коментари Харесай

Чехия позволи на 103 граждани да се бият за Украйна без съдебно преследване

Президентът Милош Земан даде на 103 жители на Чешката република особено освобождение, което им разрешава да се причислят към украинската войска, оповестиха от канцеларията му в сряда. По публични данни към 400 доброволци са подали молба за освобождение за да се бият за Украйна против Русия.

Чехите се нуждаят от особено позволение, подписано от президента и министър-председателя, с цел да служат в задгранични военни сили. В противоположен случай ги грози правосъдно гонене вкъщи и вероятно петгодишен затвор. Според локални медии някои чешки жители към този момент се борят в Украйна.

Изключенията от наказателна отговорност, подписани от президента тази седмица, са част от съглашение, реализирано с министър-председателя Петр Фиала през март. По това време Земан се афишира срещу даването на позволение на доброволци да се причислят към украинските сили. Коментирайки освобождението от отговорност в сряда, неговият представител съобщи, че президентът поддържа всички форми на поддръжка за Украйна.

Министерството на защитата преглежда всеки случай поотделно в съдействие с Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи, преди да изпрати документите за утвърждение в кабинета на президента. 103-те претенции са към една четвърт от общия брой, заяви то. Кабинетът на министър-председателя заяви, че Фиала ще постави подписа си върху тях.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР