Президентът милиардер на China Evergrande Хуей Ка Йен се е ...

Президентът милиардер на China Evergrande Хуей Ка Йен се е

Основателят на Evergrande продаде акции за 344 млн. долара

Президентът милиардер на China Evergrande Хуей Ка Йен се е разделил с част от притежанията си на стойност 2,68 милиарда хонконгски $ (344 млн. щатски долара), което е знак, че той не престава да разпродава персонално благосъстояние, с цел да избави затъналия в задължения заможен колос, предава Bloomberg.

Хуей е продал 1,2 милиарда акции на междинна цена от по 2,23 хонконгски $ в четвъртък, съгласно известие до Хонконгската фондова борса. С това общият му дял в компанията дружно с този на брачната половинка му понижава до 67,87% по отношение на 76,96% преди този момент.

Китайските регулатори приканиха Хуей да употребява персоналното си благосъстояние, с цел да помогне за заздравяването на финансите на имотната си империя, която има отговорности за над 300 милиарда $. Той инжектира над 1 милиарда $ в Evergrande от юли насам, като основно се раздели с персонални активи и акции, заяви China Business News предходната седмица.

В същото време Ройтерс оповестява, базирайки се на осведомен източник, че държавна компания е поела собствеността върху футболен стадион на Evergrande за да го продаде. Evergrande обмисля също да се раздели с губещия футболен тим „ Гуанджоу “.

Строителството на стадиона Guangzhou Evergrande на стойност 12 милиарда юана (1,86 милиарда долара) стартира през април тази година и трябваше да бъде приключено до края на 2022 година, когато щеше да се трансформира в най-големия футболен стадион в света от позиция на потенциал.

Но Evergrande е спряла строителството поради липса на пари и е отстъпила контрола на управляващите, които възнамеряват да продадат стадиона или при липса на купувачи да го придобият посредством притежаваната от страната Guangzhou City Construction Investment Group, оповестява осведоменият източник, поискал да остане неизвестен, защото въпросът не е обществен.

Друг осведомен източник твърди, че строителството е спряло от минимум три месеца.

Evergrande е отказала коментар. През септември компанията заяви, че работата по стадиона не престава по нормалния метод.

Преди време компанията беше водеща в строителния бранш в Китай, само че в този момент изпитва усложнения да изплати задълженията към кредиторите и доставчиците си. Местните управляващи в Китай провеждат продажби на някои от активите ѝ, разкриват осведомени източници пред Ройтерс.

Проблемите на Evergrande да изплати лихвите по задграничните си облигации раздрусаха пазарите и по-широкия заможен бранш, като няколко строителни компании стопираха заплащанията, а кредитният им рейтинг беше намален.

Evergrande купи контрола върху футболния тим „ Гуанджоу “ за 100 млн. юана през 2010 година, а цената му приближи 19 млн. юана до март тази година. Но редица съществени играчи си потеглиха от тима поради финансовите усложнения на притежателя.

През септември осемкратните шампиони в Китайската суперлига оповестиха, че старши треньорът Фабио Канаваро е напуснал по взаимно единодушие. Роденият в Бразилия нападател Рикардо Гуларт, който получи китайско поданство, с цел да помогне на Китай да доближи до финалите на Световното състезание по футбол, приключи контракта си с клуба, заяви Ройтерс предишния месец.

От август насам притежаваната от Evergrande футболна школа редуцира 100 чиновници поради лимитирани ликвидности, заяви непосредствен до школата източник.

Чуждестранните треньори и преводачи са били помолени да изоставен, разкри втори източник и добави, че школата е имала отговорности за близо 2 милиарда юана към края на декември 2020 година

Не е ясно какъв брой души работят в школата след съкращенията. Близък до Evergrande източник съобщи, че тя работи обикновено.

Източник: investor.bg