Президентът каза, че всеки ден се моли да даде властта,

...
Президентът каза, че всеки ден се моли да даде властта,
Коментари Харесай

Радев: Ако има консенсус за базов бюджет за 2023 г., служебният кабинет ще го внесе

Президентът сподели, че всеки ден се моли да даде властта, само че няма кой да я поеме

Синдикатите организираха среща с президента Румен Радев след днешния митинг и автошествие. Профсъюзите упорстват да имаме бюджет за 2023 година, а не удължение на бюджет 2022.

„ Без бюджет 2023 ние няма по какъв начин да намерим решенията ”, сподели Пламен Димитров, като добави, че синдикатите не виждат причина бюджетът да се удължава. По думите му това е на ръба на конституционната допустимост.

„ Аз съм упорствал да се внесе базовият бюджет ”, заяви Радев пред синдикатите, в същото време с това обаче съобщи, че е задължен да изслуша и министрите, само че и партиите в Народното събрание би трябвало да поемат ангажимент, с цел да не се окаже в невъзможност идващото постоянно държавно управление.

„ Политическите партии и водачи, които най-вече упорстват да се внесе базов бюджет, те отхвърлят сходен ход. Когато предходната година стана по този начин същите хора го отхвърлиха. Не се занимавайте, ние ще си го създадем. Някои водачи преди седмица се заканваха служебният кабинет въобще да не се занимава с тази работа. На същите водачи май им замириса на избори. Сега споделят ние мислим за хората, внасяйте бюджет ”, сподели Радев.

Той съобщи, че имало спекулации, че президентът усурпира властта „ Нищо сходно. Всеки ден аз се апелирам и ви я давам, само че няма какъв да е поеме. Или има боязън в партиите да ръководят през зимата. Това не е почтено, би трябвало да има отговорност и водачество. Това е подканване към партиите да си влязат в ролята и да има разговор ”. Държавният глава попита дали има механизми, с които ще се обезпечи гаранцията, че няма да се изгуби надзор над това, което ще се внесе. „ Трябва да се направи нещо за хората и то в този момент, тази зима и да не се позволява дълги години да не можем да излезем от дългова серпантина ”, предизвести Радев.

Той добави, че е настоял да има бюджет за следващата година. Бюджетът е финансовият проект, който показва политиката на парламентарното болшинство и държавното управление, само че такова към момента няма. „ Не е работа на длъжностен кабинет да прави политика по приходите ”, изясни президентът.

„ Ако политическите партии и всички народни представители реализиран прелиминарен консенсус, че желаят да бъде импортиран базов бюджет за 2023-а година, служебното държавно управление ще внесе подобен бюджет ”, съобщи Радев пред Пламен Димитров и Димитър Манолов. „ Има остри несъгласия в Народното събрание, дали да остане удължителния закон за сегашния бюджет, или да се внесе базов бюджет за 2023 година И в случай че се реализира такова единодушие и някакъв прелиминарен консенсус за „ възпитание ” и „ избавяне ” на бюджета от едно предизборно наддаване, аз съм уверен, че държавното управление има задоволително разсъдък и ангажираност към хората да има повишение на приходите, на обществените придобивки, на пенсиите, тъй че държавното управление да внесе подобен бюджет, който вие желаете ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР