Президентът играе доста сложна игра в момента, в „приятелския огън“

...
Президентът играе доста сложна игра в момента, в „приятелския огън“
Коментари Харесай

Даниел Смилов: Президентът играе доста сложна игра, но няма да влезе във война с правителството

Президентът играе много комплицирана игра сега, в „ приятелския огън “ към държавното управление има известна политическа хипербола. Това сподели в изявление за предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ политологът Даниел Смилов.

„ В този „ другарски огън “ от страна на президентството има известна политическа хипербола. Има и съществено неспокойствие, което усилва и публичното неспокойствие по тези въпроси. Това може да има някакъв резултат да форсира вземането на решения от страна на държавното управление и ръководещото болшинство. Това има и различен резултат – то дава спомагателен кураж на опозицията. Виждате по какъв начин тематиките, повдигани от президента, с наслада биват подхващани от политическата съпротива ", разяснява политологът.

" Президентът играе една много комплицирана игра сега. От една страна, той балансира някакви публични упования, въпреки това, избрани популистки настройки, които той самичък раздухва. От трета страна, той се заиграва леко и с опозицията. Това е забавна игра, за която му дава опция и конституционната роля на самостоятелната президентска институция. Това обаче също по този начин е рискова игра, която може да го остави сред няколко стола “, сподели още той.

По думите на политолога има известно напрежение сред президентството и кабинета, само че не би трябвало да го преувеличаваме.

„ В последна сметка в стратегически проект и двата центъра на власт имат общи ползи. Политическото им бъдеще зависи от триумфа на всеки един от тях. Президентът Радев никога няма интерес да наврежда на държавното управление и да нарушава неговата непоклатимост. Хората ще разпознават един държавен неуспех и с него, той ще тежи и като негова отговорност “, разясни Даниел Смилов.

Той даде няколко хипотези, посредством които може да бъде обяснено държанието на президента Радев:

" От една страна, имаше някакво напрежение от назначението в енергийните регулатори, въобще в енергийни бранш – промяна на управителните длъжности по газовите компании и така нататък, назначения на президента бяха сменени с назначения от страна на държавното управление. Това може би изяснява острите думи, които идват от страна на Румен Радев. Има, допускам, и друго пояснение. Струпаха се много рецесии на държавното управление от четворната коалиция с министър председател Кирил Петков. Най-основната от тях, като оставим на страна външнополитическата – Украйна, най-основната вътрешнополитическа е инфлацията, От тази позиция цялото общество чака по-бързи резултатите. Президентът се пробва да показва и това публично предпочитание пред държавното управление. Дали го прави по най-удачния метод, е забавен въпрос. Може би това едно пояснение на неговото държание “.

Според Даниел Смилов няма опити от страна на Румен Радев за разграничение от държавното управление, тъй като е невероятно.

„ Това би била една безсмислена междуособна война, която не в полза на нито една от двете страни. Не имам вяра Румен Радев да влезе в нея, въпреки че държанието му подухва на такива мисли. Предполагам, че по-скоро става дума за по-сложна навигация в едни много сложни води, в които има скали от най-различни рецесии “, разяснява още политологът.

По думите му е рано да се приказва за резултати от свършената работа на държавното управление, защото е много скоро време на власт.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР