Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев участва

...
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев участва
Коментари Харесай

Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия на връх Шипка

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев взе участие в церемонията по честванията край Паметника на свободата на връх Шипка, през днешния ден означаваме 146-ата години от Освобождението на страната ни. Радев одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска.

 

В честванията участва и ръководителят на Парламента Росен Желязков, осведомят от пресцентъра на Народното събрание. Той участва на благодарствения молебен в храм-паметника в Шипка, след което се включи в тържествата на историческия връх.

 

Домакин на тържествата тази година е Община Казанлък. Те започнаха в 9:30 часа с признателен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан в храм-паметника “Св. Рождество Христово ” в Шипка.

 

От 11:00 часа в подножието на Паметника на свободата се прожектира филмът  “Опълченците на Шипка ”, след което стартира церемонията по тържествено отбелязване на 146 години от Освобождението на България.

 

Отслужена бе заупокойна молитва, поднесени бяха венци и цветя пред монумента в символ на благодарност към саможертвата на героите. Програмата ще приключи с концерт на квартет “Армейска ария ”.

 

Във връзка с Националното честване на Трети март в района е въведена временна организация на придвижването. Транзитното придвижване през прохода “Шипка ” е лимитирано и се пренасочва към Прохода на Републиката до 18:00 часа през днешния ден. За всички участници в празненствата придвижването се реализира еднопосочно от Казанлък и Габрово към върха в часовете от 6:00 до 12:30 ч., като паркирането се прави по предписание на органите на Министерство на вътрешните работи. От 12:30 до 18:00 ч. колите минават еднопосочно от връх Шипка до Казанлък и Габрово.

 

Организаторите от Община Казанлък са обезпечили безвъзмездни рейсове за всички искащи да се включат в честването. Те ще потеглят от центъра на града към паметния връх в часовете от 7:00 до 9:00 ч. Организиран превоз има и от площад “Възраждане ” в Габрово. Автобусите потеглят от площада в 8:30 ч. и ще стигнат до лимита на прохода “Шипка ”, оповестиха от администрацията. 

 

По мотив Националния празник Паметникът на свободата ще работи през днешния ден с вход свободен и с удължено работно време. Той ще отвори порти за гости след края на тържествената част и ще работи до 19:00 часа, осведомиха от Национален парк-музей “Шипка – Бузлуджа ”. 

 

Честванията започнаха в Казанлък нощес с церемония по издигане на националния байрак и тържествена заря проверка на централния площад “Севтополис ”, където слово произнесе Росен Желязков. Днес във връзка Трети март тържествена стратегия има и в Габрово. Тя ще стартира с панихида в храм “Успение на Пресвета Богородица ”, след което на площад “Възраждане ” ще бъде повдигнат националният байрак. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР