Президентът и основател на полската компания за облекло LPP, към

...
Президентът и основател на полската компания за облекло LPP, към
Коментари Харесай

Марек Пехоцки - полският милиардер на велосипед, който иска да остане незабелязан

Президентът и създател на полската компания за облекло LPP, към която принадлежат познатите и у нас марки Reserved, Mohito, House, Cropp и Sinsay, е един от най-тайнствените предприемачи в Полша. Той пътува до работното си място на велосипед и заобикаля да участва на обществени мероприятия. Марек Пехоцки от години е в листата с най-богатите поляци, въпреки да счита това за погрешно, защото още през 2018 година съобщи акциите си в компанията на частната фондация " Семпер Симул ". Тогава той съобщи, че фондацията ще бъде поръчител за активите на LPP и ще има за цел да продължи укрепването на компанията. 

Пехоцки пази усърдно имиджа си, отбелязва полското издание на " Бизнес инсайдър ". Той не взе участие в конгреси и не дава изявленията, а в случай че го направи, е с експлицитната спогодба да не бъдат оповестени негови фотоси. Благодарение на това може, както не един път е казвал, да влeзе в кафене, без да притегля внимание.

Оползотворена опция

Марек Пехоцки е почнал да " строи империята си " през 90-те години на предишния век в Гданск. Възползвах се от шанса, който ми даде пазарът, споделя той в една от редките си медийни изяви в най-новия подкаст HR Changers, серия от срещи, проведена от полската компания за човешки запаси Talent Place. През 90-те години се промени икономическата система. Полша мина от планова към пазарна стопанска система и хората обезверено се нуждаеха от артикули и услуги, напомня Пехоцки. Съдбата ми оказа помощ, само че за свое опрощение ще кажа, че сходна опция имаха още 30 милиона поляци, не всички обаче се възползваха, спомня си той за началото.

Часовник за празник

В изявлението Марек Пехоцки отваря и завесата пред ръководството на компанията. Президентът на LPP признава, че чиновниците с най-дълъг стаж могат да разчитат на премия под формата на часовник. Имаме такава традиция, че този, който работи в компанията над 10 години, получава от мен часовник " Тисо " (Tissot) като признателност за инвестиции труд за развиването на компанията. Връчването на премията става по време на вечеря. За първи път подарихме подобен часовник през 2003 година, напомня той. При 25 години в компанията също даваме доста елегантни часовници, които чиновниците сами могат да си изберат. Връчваме такива на всеки, освен на управителните фрагменти, само че и на госпожата, която се занимава с почистването на постройките, акцентира полският милиардер.

В компанията хората с 10-годишен стаж са 1000, а с 25-годишен - няколко десетки. Понякога се майтапя, че сме един от най-големите вносители на часовници. Всяка година раздаваме 150, показва Пехоцки. Той акцентира, че това е негово скимване и то се е осъществявало постоянно, даже при най-тежката рецесия през 2009 година. Тогава LPP се отхвърля да купува всичко друго, в това число и вестници, само че не и часовниците.

Отворено пространство вместо обичайни офиси

Пехоцки споделя, че е последовател на " тюркоазената организация " на работа (при която няма ясно изразено водачество, а " коучинг " и самоуправление), даваща на личния състав опция и пространство за развиване. Една сполучлива компания зависи от доста фактори, само че главно от хората, които я основават, твърди той. Всички работодатели би трябвало да се грижат за ангажираността на чиновниците си, за мозъците им, за убедеността им, че вършат нещо значимо, а освен просто да работят от 08:00 до 16:00 часа. Дълбоко имам вяра, че триумфът на LPP се дължи на обстоятелството, че събираме хора, които имат вяра, че могат да трансформират света и да създадат нещо друго. Даваме им пространство за изява и компанията се намира там, където е, не поради мен, а поради тях, отбелязва той.

Президентът на полската компания за облекло признава, че всеки ден върви на работа и то в отвореното пространство, като постоянно сменя отделите, с цел да има ясна визия от какво се нуждаят чиновниците му. Според него е доста значимо да е покрай хората, с цел да знае какво усещат, какво вършат, какво желаят, какви са настроенията им, като въобще не става дума за надзор.

Повишение за всеки

През 2020 година по време на пандемията управителният съвет на компанията се отхвърля от възнагражденията си, а мениджърите понижават заплатите си с 20 на 100, с цел да може LPP да се оправи с компликациите. През декември 2021 година компанията усилва за първи път в историята си заплатите на всички чиновници с 10 на 100 поради инфлацията, а на мениджърите - с 20 на 100, с цел да ги компенсира за предходни " жертви " в името на компанията. Имаме положителни резултати, компанията върви добре, за какво да не дадем на хората? Преди половин година те ни помогнаха, разяснява Пехоцки.

Успешна 2021-а, несигурна 2002-а

За LPP 2021-а може да се счита за сполучлива. През третото тримесечие на финансовата 2021/2022 година приходите на полския производител на облекло са нарастнали с 60 на 100 на годишна основа. Тази година обаче стартира с проблеми за Ел Пи Пи поради войната в Украйна, отбелязва полският " Бизнес инсайдър ". След съветската инвазия в Украйна на 24 февруари компанията разгласи, че затваря магазините си в Украйна и реалокира централата си от Киев в Лвов. Ел Пи Пи има близо 140 търговски обекта на украинска територия. Няколко дни по-късно тя заяви, че стопира активността си и в Русия.

Ръководството на компанията, взимайки поради наложените наказания на Русия от Европейски Съюз, реши да приключи оперативната си активност в Русия, в това число да спре създаването на марките на LPP в страната и доставките на артикули. Тези стъпки ще бъдат направени поредно предвид на оперативните ограничавания, осведоми компанията. LPP има 500 магазина в Русия, а от 2012 година в Москва работи и дистрибуционен център.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР