Президентът Еманюел Макрон призова французите да му дадат силно мнозинство

...
Президентът Еманюел Макрон призова французите да му дадат силно мнозинство
Коментари Харесай

Макрон призова французите да му дадат мнозинство

Президентът Еманюел Макрон прикани французите да му дадат " мощно болшинство " в неделя (19 юни) във втория, решителен кръг от парламентарните избори, заяви АП.

Макрон приказва на парижко летище, на път за двудневното посещаване в Румъния и Молдова.

" Нуждаем се от мощно болшинство ", повтаря той няколко пъти.

След първия тур на изборите се чака неговата партия и съдружници да запазят максимален брой места в Народното събрание, само че евентуално няма да получат безусловно болшинство. Тогава държавното управление на Макрон към момента ще може да ръководи, само че единствено след съвещания с други партии за поддръжка.
 Крехка преднина за Макрон на първия тур на парламентарните избори
Крехка преднина за Макрон на първия тур на парламентарните избори

Франция гласоподава

Макрон засегна и други тематики, които засягат и Франция. Той акцентира, че войната в Украйна провокира световен безпорядък, в това число скокове в цените на силата и продоволствена неустановеност в някои райони.

" В тези смутни времена изборът, който ще би трябвало да извършите тази неделя, 19 юни, е по-голям от всеки път, сподели той. Нищо не би било по-лошо от това да прибавим френско безвластие към безпорядъка в света. Вие ми дадохте болшинство в президентските избори и горещо ви благодаря за това. Но също по този начин доста от вас в неделя изразихте своите подозрения, терзанията, страхове или като се въздържахте от избор, или като избрахте други претенденти (от други политически партии) ", призна Макрон.

Избирателната интензивност в неделя доближи рекордно ниско равнище за парламентарни избори , като по-малко от половината от 48,7 милиона гласоподаватели във Франция гласоподаваха.
 Битка за всеки глас сред Макрон и Меланшон
Битка за всеки глас сред Макрон и Меланшон

Франция е изправена пред основно гласоподаване

Партията на Макрон и нейните съдружници са с съвсем равни гласове с нова лява коалиция, формирана от твърдолевите , социалисти и зелени. На национално равнище и двамата получиха близо 26% от гласовете на първия тур.

Предвижда се претендентите на Макрон да завоюват в по-голям брой окръзи от техните леви противници, само че ще получат доста по-малко места, в сравнение с преди пет години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР