Президентът е преценил да оспори избора и на двамата конституционни

...
Президентът е преценил да оспори избора и на двамата конституционни
Коментари Харесай

Доц. Киселова за избора на за конституционни съдии: Търсят се хора, които да са предвидими

Президентът е решил да оспори избора и на двамата конституционни съдии (бел. ред. Десислава Атанасова и Борислав Белазелков), като причините най-общо могат да бъдат разграничени в две групи - едната група е, че не са спазени разпоредбите, които самите народни представители одобриха преди Нова година и станаха част от корпуса на Конституцията, а точно, че при избор на орган, който напълно или отчасти Народното събрание образува, би трябвало да съблюдават няколко правилото. И тези правила да водят до самостоятелност на органа, който се избира. По отношение на госпожа Атанасова ще има подозрение за политизиране, заради тази причина президентът нападна решенията и в другата част във връзка с записания 9-годишен мандат. Това каза преподавателят по Конституционно право доцент Наталия Киселова в студиото на  " Денят ON AIR ".

По думите ѝ решението на Конституционен съд е взето, преди да бъде формализиран изборът. Според нея, с цел да може да се съблюдава мандатността, която е в основата на демокрацията, не би трябвало да се дава преимущество на 9-годишния мандат.

" В последния вероятен период бяха показани кандидатурите. Изслушването не беше за всеки един от претендентите по настрана, с цел да може да се концентрират, а бяха в границите на едно съвещание. Нямаше 24-часов период сред съвещанието на комисията по конституционни въпроси и пленарното съвещание, на което да се одобри решението ", съобщи доцент Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че Народно събрание е политически орган и изборът ще бъде политизиран.

" За метода, по който ГЕРБ подходи, номинирайки ръководителя на парламентарната си група, като коментатори предизвестяваме, че това ще докара до нов проблем, който има за последица политизиране на Конституционния съд. ГЕРБ е обикновено да не престават да я бранят. Атанасова беше щадена от въпроси. Почти цялата парламентарна група присъстваше на чуването да ѝ пази боязън. Все едно тя, в случай че беше сама, нямаше да се оправи ", сподели доцент Киселова.

" Номинацията и на двамата значи, че едните не схванаха че, професионалните съдии си избират професионален арбитър, който да влезе, а другите две институции - президентът и Народно събрание избират адвокати, които не са с професионално мислене, с цел да има ветрило от отзиви в границите на Конституционния съд. Това демонстрира, че се търсят хора, които да са предвидими ", счита преподавателят по Конституционно право.

На въпрос би трябвало ли Десислава Атанасова да подаде отказ, доцент Киселова отговори позитивно и изясни, че Атанасова поддържа измененията, респективно не смята, че те са противоконституционни.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР