Президентът е готов за поредния си епизод със служебен кабинет,

...
Президентът е готов за поредния си епизод със служебен кабинет,
Коментари Харесай

Добромир Живков: Съвместно явяване на ДБ с ПП би изиграло негативна роля и за двете формации

" Президентът е подготвен за следващия си епизод със длъжностен кабинет, евентуално даже с персоналния му състав. "

Това мнение изрази пред БНР социологът Добромир Живков.

Във вчерашното изказване на президента той вижда " самобитно предизвестие да не се стига до взимане на избрани решения директно преди приключването на мандата на тази изпълнителна власт " и това е добър метод да се лимитират и стопират " импулсите на изпълнителната власт да прави фрапантни промени ", тъй като сме виждали подобен метод – " в 12 без 5 се вършат промени и те наподобяват постоянно съмнителни и водени от неособено чисти планове ".

Живков изрече съмнение, че в възможен нов длъжностен кабинет президентът ще цели разнообразни задания от тези през предходната година.

" Въпросът е дали ще се опита да даде заден ход във връзка с тези ограничения, които са много тежки и би трябвало да се работи с доста по-дълъг небосвод – скъсването на енергийната взаимозависимост от Русия, където може би ще има стъпки в противоположна посока, може би ще има опит за предоговаряне на условия с " Газпром ". Ако президентът се пробва да въздейства зле върху изборния резултат на Българска социалистическа партия, това рискува да докара до извънредно тежка фрагментация вляво. Тя към този момент стартира, само че това ще форсира тези процеси ", разяснява Живков в предаването " Преди всички " по стратегия " Хоризонт ".

" Спадът, който Политическа партия регистрираше през последните 3-4 месеца, не беше толкоз политическа оценка, а по-скоро израз на стопански боязън в обществото ", счита Живков. Той добави, че Политическа партия са усетили прилив на сила, откакто се разбра, че възвръщат поддръжката си, " и е разумно за тях да търсят бързото решение " – избори.

" Очевидно, че техният курс е натам, " счита Живков.

Според Добромир Живков в обществото още веднъж излиза на напред във времето разделянето статукво-антистатукво, а не Изток-Запад и евроатлантизъм-Евразия.

По думите му Демократична България е " партията, която наподобява най-приемлива за присъединяване в бъдеща управническа коалиция от всички парламентарно и непарламентарно показани партии, макар че е с стеснен електорален запас ".

Живков изрази песимизъм, че новите политически планове биха намерили необятна поддръжка измежду гласоподавателите. Политическа партия беше феномен, означи той.

" Тук виждаме потегляне от напълно друга позиция, от напълно друга начална точка и не виждам нито ценностна основа, нито послания, които да могат, най-малко понастоящем, да активизират хора. Това е развой, който всекидневно изисква доста повече време. Може би най-вероятният за момента сюжет е Има Такъв Народ да остане отвън Народното събрание, а " Български напредък " да влезе, уточни социологът.

Връщането на хартиената бюлетина може да отвори повече вратите за левия електорат, само че и за връщане на схеми за следен и платен избор, сподели още Добромир Живков.

Предстои " Маркет линкс " в околните дни да разгласи новото си изследване на публичното мнение.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР