Президентът Доналд Тръмп ще разбере тази седмица дали ще получи

...
Президентът Доналд Тръмп ще разбере тази седмица дали ще получи
Коментари Харесай

Тръмп ще получи втори шанс да направи първо впечатление на срещата на Г-20

Президентът Доналд Тръмп ще разбере тази седмица дали ще получи втори късмет да остави положително усещане, като се завърне в Европа и се срещне за първи път с съветския водач Владимир Путин.

При първото си посещаване на континента през май Тръмп разтревожи европейските си съдружници, когато не съобщи ясно, че стои зад натовския контракт за обща защита, и нахока международните водачи, че не харчат задоволително за въоръжаване. Този път той ще употребява " спирките " си в Полша и Германия, с цел да се опита да откри тънкия баланс сред подобряването на връзките с Москва във време на изключително усложнени връзки и затвърждаването на ролята на Съединени американски щати като спирачка пред съветската експанзия.

Тръмп потегля от Вашингтон за Европа през днешния ден. Вероятно най-наблюдаваното събитие от 4-дневното му турне ще бъде срещата му с Путин в границите на интернационалната среща на Г-20 в Хамбург, Германия. Всеки аспект от срещата сред двамата непредсказуеми водачи сигурно ще бъде наблюдаван най-щателно предвид на задълбочаващите се следствия в Съединени американски щати за хипотетичната интервенция на Москва в изборите през 2016 година и за възможна връзка на акцията на Тръмп с Москва.

Всички тези следствия тегнат като дамоклев меч над Тръмп. Това не оставя място за огромни очаквания за забележителен прогрес по съществени въпроси като рецесията в Украйна или спора в Сирия.

" Не виждам въпрос, по който могат да реализират огромен пробив предвид на отровената атмосфера в двустранните връзки ", сподели Майкъл О`Ханлън - старши специалист по външната политика в института Brookings. Срещата може да приготви почвата за бъдещо съдействие.

Разговорът Тръмп-Путин ще бъде една от минимум деветте срещи на президента на Съединени американски щати с задгранични водачи, до момента в който е в Хамбург за сбирката на Г-20, която стартира в петък.

Но първата спирка на Тръмп ще бъде в Полша, чиито водачи чакат увещание, че наличието на американски и натовски войски там ще продължи, до момента в който сигурността в района е застрашена от една надигаща се Русия. В отговор Тръмп ще чака топъл банкет, откакто изрази надълбоко почитание към смелостта на Полша с тирада на варшавския площад " Красински " в четвъртък.

Това ще бъде първата му тирада на протест навън в непозната страна.

Полските водачи задушевно споделят визията на Тръмп за света. Депутатите от ръководещата партия " Право и правдивост " и проправителствени деятели възнамеряват да докарат проведени групи с рейсове, с цел да подсигуряват, че Тръмп ще приказва пред бурно подкрепящо го голям брой, което да бъде в контрастност с прекомерно неугледния му европейски дебют през май.

В предварителни мнения за турнето публични лица от Белия дом показаха, че Тръмп ще подчертае уговорката на Съединени американски щати към член 5 на Североатлантическия контракт, който споделя, че нахлуване против една страна членка на НАТО е нахлуване против всички - нещо, което той не направи в централата на алианса в Брюксел по време на първото си презокеанско пътешестване, само че публично удостовери този ангажимент предишния месец. Очаква се също по този начин президентът да уточни нуждата от разработване на " общ метод към Русия ", споделиха негови съветници.

" Той би желал Съединени американски щати и целият Запад да развият по-конструктивни връзки с Русия, - сподели съветникът на Белия дом за националната сигурност Хърбърт Макмастър. - Но също по този начин ясно акцентира, че ще направи нужното да даде отпор на дестабилизиращото държание на Русия. "

Подготвяйки се за визитата, Тръмп приказва по телефона в понеделник с немския канцлер Ангела Меркел и с италианския министър председател Паоло Джентилони. А преди този момент, през уикенда, беседва с китайския президент Си Цзинпин, с японския министър председател Шиндзо Абе и с водачите на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар.

След тази аудиенция президентът напълно скоро отново ще се върне в Европа за посещаване във Франция в средата на юли, с цел да бъде до новия френски президент Еманюел Макрон по време на честването на Деня на Бастилията. А в края на юли той ще изпрати вицепрезидента Майк Пенс в Естония и Грузия, както и в новата членка на НАТО - Черна гора.

Полша е корав американски съдружник в Ирак и Афганистан

и приема на своя земя към 5000 американски бойци, служещи в обособени задачи - американска и натовска. " Те (поляците) залагат на това, че тези близки връзки със Съединени американски щати в областта на защитата ще балансират опасенията им от възможната посока, в която могат да поемат американско-руските връзки ", сподели Джеф Ратке, старши специалист и заместник-директор на Европейската стратегия в Центъра за стратегически и интернационалните изследвания. Наличието на обща граница с Русия " е най-голямото безпокойствие за Полша ".

Американско-руските връзки остават напрегнати. През април Тръмп сподели, че те евентуално са на най-ниската си точка за всички времена. Москва жигосах неотдавнашното решение на Съединени американски щати да наложат наказания на още близо 40 съветски физически и юридически лица поради съветските дейности в Украйна. Но Тръмп показва и очаквания за подобряването им.

Служители от Белия дом споделиха, че Тръмп няма избрана стратегия за срещата си с съветския президент. Те към момента не са разкрили детайлности по организирането на срещата. Тръмп е провел три телефонни диалога с Путин от встъпването си в служба. В предишното той е давал спорни изказвания за връзките си с съветския президент.

По време на предизборната си акция твърдеше, че не си спомня да се е срещал с него, само че по-рано споделяше, че двамата са разговаряли по времето на състезанието " Мис Вселена " в Москва през 2013 година Задграничното пътешестване на Тръмп ще бъде първото, откакто той разгласи отдръпването на Съединени американски щати от основното Парижко съглашение за климата, за жалост на редица международни водачи, които го увещаваха да остане в контракта от 2015 година Белият дом заяви, че Тръмп и Меркел са обсъждали климатичните проблеми в телефонния си диалог в понеделник.

Меркел, която е хазаин на тази среща на Г-20, не крие разочарованието си от решението на Тръмп и съобщи пред немския парламент, че " не можем да чакаме лесни договаряния в Хамбург " по климатичните въпроси. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (458)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР