Президентът Доналд Тръмп ще обяви днес, че признава Йерусалим за

...
Президентът Доналд Тръмп ще обяви днес, че признава Йерусалим за
Коментари Харесай

Тръмп ще признае днес Йерусалим за столица на Израел

Президентът Доналд Тръмп ще разгласи през днешния ден, че признава Йерусалим за столица на Израел, удостовери член на  американската администрация, представен от Франс прес.

Решението е взето макар опасенията на водачите в района от експлоадиране на принуждение.

Тръмп ще направи изказването през днешния ден по обяд, проваляйки дългогодишни старания за решение на спора.

Признаването на Йерусалим за столица на Израел е еднакво на война за палестинските водачи, които упорстват, че анексираният през 1967 година от Израел Източен Йерусалим би трябвало да е столица на страната, към която се стремят, и че статутът на града може да бъде избран единствено с спокойно съглашение.

Тръмп ще подреди да се приготви преместването на посолството на Съединени американски щати от Тел Авив в Йерусалим, заяви същият източник. Той няма да фиксира период за това, а процесът може да отнеме години.

„ Президентът извършва свое главно заричане от акцията, което бе направено от няколко претенденти по време на акцията “, отбелязва източникът. По думите му закъснялото признание на Йерусалим за столица, повече от две десетилетия не е помогнало за постигането на мир.

Решението ще усложни неимоверно желанието на Тръмп за реализиране на трайно спокойно съглашение сред израелци и палестинци, считат специалистите.

Тръмп е уведомил през вчерашния ден палестинския президент Махмуд Абас и йорданския крал Абдула за желанията си. Според Абас последствията от такова решение ще са рискови за мирния развой, за сигурността и стабилността в района и в целия свят.

Саудитският крал Салман е предизвестил Вашингтон, че сходно решение рискува да провокира „ гнева на мюсюлманите “. „ Това е рискована стъпка “, е споделил кралят съгласно локалната държавна телевизия.

Г-н Тръмп, Йерусалим е алена линия за мюсюлманите, съобщи турският президент Реджеп Ердоган. Той добави, че до 5-10 дни ще бъде свикана среща на 57-те страни от Организацията за ислямско съдействие, в случай че Вашингтон признае Йерусалим за столица на Израел.

Йордания, страж на светите места за мюсюлманите в Йерусалим, предизвести още в неделя за риск от ескалация на напрежението.

От 1995 година на всеки 6 месеца се слага еднакъв въпрос:  ще позволи ли американският президент преместването на посолството в Йерусалим, както е планувано в закона, признат преди 2 десетилетия, или ще подпише за оставането му в Тел Авив, както цялата интернационална общественост.

Тръмп още веднъж ще подпише за оставането на посолството в Тел Авив, защото новата постройка на задачата още дълги години няма да е подготвена, акцентира Белият дом. Но ще изиска от Държавния департамент да приготви прехвърлянето.

Като доказателство за напрежението, което това решение провокира в района, Съединени американски щати не разрешиха на американските държавни чиновници частните визити в Стария град и на Западния бряг, окупиран от Израел и включващ Йерусалим. Позволени са единствено главните публични визити при спомагателни ограничения за сигурност.

Според американски представител, в случай че се възобнови мирният развой, който от 2014 година е в мъртва точка, Тръмп е подготвен да поддържа „ решение за две страни “, в случай че израелците и палестинците стигнат до единодушие по тази тематика.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР