Президентът Доналд Тръмп е подписал нова изпълнителна заповед, която обявява

...
Президентът Доналд Тръмп е подписал нова изпълнителна заповед, която обявява
Коментари Харесай

Тръмп подписа заповед, която запазва затвора Гуантанамо


Президентът Доналд Тръмп е подписал нова изпълнителна заповед, която афишира желанието му да остави отворен американския боен затвор в Гуантанамо, заяви Белият дом, представен от Асошиейтед прес.

Тръмп ясно сподели още по време на кандидат-президентската акция през 2016 година, че желае да държи отворен Гуантанамо и " да го запълни с някои неприятни видове ", само че известието на Белия дом, тъкмо преди първото послание на Тръмп " За положението на съюза ", публично бележи противоположен завой след осемгодишната политика на президента Барак Обама за затваряне на центъра за задържане.

Президентският декрет гласи, че Съединени американски щати си резервират опцията да задържат спомагателни противников бойци в Гуантанамо, когато е належащо. Той задължава министъра на защитата да предлагат критерии за решение на ориста на лицата, хванати от Съединените щати във въоръжени спорове, в това число изпращането им в Гуантанамо.

Указът " резервира жизненоважен инструментза отбрана на Съединени американски щати и американските жители от продължаващите обилни закани ", съобщи Белият дом. " Задържането на врагове, пленени във въоръжен спор, е легален и нужен инструмент за водене на военни дейности, който би трябвало да продължи да бъде разполагаем на Съединени американски щати ".

Практически не се чака доста да се промени с новата заповед, счита някогашният специфичен делегат на Обама в държавния департамент за затварянето на Гуантанамо Лий Уолоски. " Не мисля, че подписването на изпълнителна заповед трансформира кой знае какво. Но като знак то трансформира прекалено много, защото двамата президенти преди него се опитваха да затворят Гуантанамо, тъй като признаха, че е в ущърб на националната ни сигурност. То удостоверява устрема му да увековечи един знак, който мощно навреди на Съединени американски щати ", сподели Уолоски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР