Президентът Джо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо

...
Президентът Джо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик.
Джо
Коментари Харесай

В речта си За състоянието на съюза Байдън призова Конгреса: Да довършим работата


Президентът Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в прикани нощес Конгреса да работи с него, с цел да " довърши работата " по възобновяване на стопанската система и сливане на нацията. Той направи това в послание " За положението на съюза ", целящо да успокои страната, обхваната от скептицизъм и остри политически разделения, написа Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В своята 73-минутна тирада Байдън се опита да обрисува страната като доста подобрила положението си спрямо това, което беше, когато той пристигна на власт преди две години: от разтърсена към процъфтяваща стопанска система с нови работни места; от осакатена, изтощена от пандемията страна към една, която в този момент още веднъж се е отворила, и народна власт, претърпяла най-голямото си тестване от Гражданската война.

" Хора, историята на Америка е история на напредъка и издръжливостта. На непрекъснатото придвижване напред. На това в никакъв случай да не се отказваш ", съобщи Байдън. " Това е история без аналог измежду всички страни. Ние сме единствената страна, която се е измъквала от всяка рецесия, в която е попадала, по-силна, в сравнение с когато е влезнала в нея. "

" Все още по никакъв метод не сме завършили ", съобщи той.

Обстановката, в която беше произнесено годишното послание, отчетливо се различаваше от тази в предходните две години – в този момент ръководител републиканец седеше с безизразно лице зад Байдън, а неотдавна засилилите своята власт законодатели от Републиканската партия на моменти отправяха на всеослушание в залата рецензии против него и държавното управление му.

80-годишният Байдън, който се готви за евентуално кандидатиране за преизбиране, се опита да потвърди на една скептична нация, че неговото управление е довело до резултати както вкъщи, по този начин и в чужбина. Той посочи рекордно равнище на основаване на работни места при ръководството му във време, когато страната излиза от пандемията от КОВИД-19, и уточни области, в които е реализиран двупартиен прогрес през първите две години от мандата му, в това число жизненоважните за щатите инфраструктурни планове и високотехнологичното произвеждане. И сподели: " Няма причина да не можем да работим дружно и да реализираме единодушие по значимите неща и в този Конгрес. "

" Хората ни изпратиха ясно обръщение. Биткаджийството поради самото биткаджийство, властта поради самата власт, спорът поради самия спор не ни водят до средата ", сподели Байдън. " Такова постоянно е било визията ми за страната: да възстановим душата на нацията, да изградим още веднъж гръбнака на Америка – междинната класа, и да обединим страната. "

" Ние сме пратени тук, с цел да довършим работата! "

Но провокациите за Байдън са доста: икономическа неустановеност, изтощителна война в Украйна, възходящо напрежение с Китай и така нататък Признаците за предходна контузия на Капитолия – най-много протеста на 6 януари 2021 година, бяха неизбежни: огромна ограда опасваше комплекса, а законодателите и другите присъстващи бяха подложени на по-строги ограничения за сигурност от нормалното.

Изострените междупартийни разделения бяха видни през цялото време.

Демократите, в това число вицепрезидентката Камала Харис, станаха на крайници да ръкопляскат, когато Байдън стартира своята тирада. Новият ръководител на Камарата на представителите – републиканецът Кевин Маккарти, остана седнал, въпреки че сърдечно поздрави президента при влизането му в залата.

Байдън произнесе речта в миг, когато трансформира фокуса си, откакто през първите си две години на власт посвети напъните си да прокара значими законопроекти като признатия с двупартийна поддръжка инфраструктурен пакет, законодателство за поощряване на високотехнологичното произвеждане и ограничения в региона на климата. Сега, когато републиканците управляват Камарата на представителите, Байдън насочва вниманието си към използването на тези значими закони и приемането на самопризнание от гласоподавателите за подобренията.

Вместо блестящи оферти президентът показа насърчителна оценка за положението на страната, като разгласи, че две години след нападението против Капитолия американската народна власт е " непобедена и несломена ".

Президентът се изправи на трибуната в Камарата на представителите в миг, когато единствено една четвърт от пълнолетните американци споделят, че нещата вървят в вярната посока - съгласно ново изследване на Центъра за проучване на публичните въпроси на Асошиейтед прес и Националния център за изследване на публичното мнение. Около три четвърти споделят, че нещата се движат в неправилен път. А множеството демократи не желаят Байдън да се бори за още един мандат.

Той се опита фронтално да се изправи против тези настройки.

" Чудите се дали изобщо още има метод децата ви да се развиват, без да би трябвало да се местят другаде ", сподели Байдън. " Разбирам това. Ето за какво построяваме стопанска система, в която никой да не бъде зарязан. Работните места се връщат, гордостта се връща поради изборите, които направихме през последните няколко години. "

Днес Байдън би трябвало да пътува до Уисконсин - той и членове на неговото държавно управление стартират двудневна блицобиколка в 20 щата, с цел да бележит икономическия прогрес през първите две години от ръководството му.

Губернаторката на щата Арканзас Сара Хъкаби Сандърс, която закупи национална известност като говорителка на някогашния президент Доналд Тръмп, показа отговора на Републиканската партия на речта на Байдън.

Голяма част от изявленията ѝ бяха отдадени на обществени въпроси, в това число конкуренцията в региона на бизнеса и образованието и хипотетичната огромна цензура, налагана от софтуерните колоси на хората с консервативно мислене.

" Докато вие понасяте следствията на техните провали, администрацията на Байдън наподобява се интересува повече от левичарските си мечти, в сравнение с от суровата действителност, с която американците се сблъскват всеки ден ", съобщи тя. " Повечето американци просто желаят да живеят в независимост и мир, само че против нас се води културна война от страна на левицата. Война, която не сме почнали ние и в никакъв случай не сме желали да водим. "  

" Изборът е сред естественото и лудостта ", добави Сандърс.

След като рестриктивните мерки към КОВИД-19 към този момент са анулирани, Белият дом и законодателите от двете партии поканиха посетители, които с наличието си в залата на Камарата на представителите да насочат политически послания. Майката и доведеният татко на Тайър Никълс, който бе грубо пребит от полицейски чиновници в Мемфис, щата Тенеси, и по-късно умря, бяха измежду седящите до първата дама Джил Байдън. Сред другите посетители на президента бяха рокзвездата Боно от " Ю Ту " (U2) и 26-годишният Брандън Цай, който обезвреди нападателя при стрелбата в Монтерей Парк, щата Калифорния, предишния месец. 

Американският президент получи овации и от двете партии, когато похвали множеството чиновници на правоприлагащите органи като " положителни, почтени и честни хора ", само че също по този начин добави, че " когато полицейски чиновници или полицейски ръководства нарушат публичното доверие, те би трябвало да бъдат привлечени към отговорност ". 

Байдън, който не е прочут като добър оратор, изглеждаше спокоен и убеден, до момента в който произнасяше речта си. Той повърхностно подхвърляше смешки и реплики, като изглеждаше обнадежден от реакциите на демократите, които постоянно се изправяха на крайници с бурни аплодисменти, и си правеше закачки с републиканските критици. 

Обръщайки се към републиканците, които гласоподаваха срещу огромния двупартиен закон за инфраструктурата, Байдън съобщи, че въпреки всичко ще подсигурява, че техните обичани планове ще получат поддръжка на федерално равнище. " Обещавам да бъда президентът на всички американци ", сподели той. " Ние ще финансираме тези планове. И ще се забележим на церемонията по правенето на първа копка ".

Честите неодобрителни възгласи от страна на републиканците – някои от които накараха Маккарти им изшътка – бяха отражение на новоовластената Републиканска партия, която няма самообладание да анулира огромна част от достиженията на Байдън и се заканва да организира голям брой следствия – в това число да изследва неотдавна откритите секретни документи в дома и някогашния офис на Байдън от времето, когато е бе вицепрезидент при ръководството на Обама.

Въпреки че даде обещание двупартийност, където това е допустимо, Байдън акцентира и съществуващото остро напрежение: Той осъди опитите на републиканците да анулират закона на демократите за изменението на климата и закона за опазването на здравето от предходната година, както и нежеланието им да усилят лимита на федералния дълг, което би трябвало да се направи по-късно през годината, с цел да се избегне банкрут.

" Вместо да накарат богатите да заплащат своя обективен дял, някои републиканци – някои от тях желаят " Медикеър " и " Соушъл секюрити " (програми за здравно обезпечаване и обществено подкрепяне – бел. ред.) да бъдат закрити. Не споделям, че това е болшинството от тях ", сподели Байдън. Когато депутатите от Републиканската партия в публиката реагираха бурно, Байдън отговори: " Ние няма да позволим да бъдем заплашвани с несъблюдение на отговорностите по дълга, в случай че не действаме ".

Все отново някои републиканци отхвърлиха да правят отстъпка. Народната представителка Марджъри Тейлър Грийн (републиканка от Джорджия) и други скочиха на крайници, а някои от тях даже извикаха " Лъжец! ".

" Изправете се и им покажете: Ние няма да орежем " Соушъл секюрити "! Няма да орежем " Медикеър "! ", съобщи в отговор на това Байдън.

Въпреки че очакванията за широкомащабно двупартийно съдействие са дребни, Байдън още веднъж насочи апела си от предходната година към Конгреса да застане зад неговата " стратегия за единение ", включваща дейности за справяне с рецесията с опиати, психологичното здраве, здравето на ветераните и рака.

В пламенни рефрени Байдън 13 пъти повтори фразата " да свършим работа ", като прикани законодателите да довършат работата на неговата администрация по ограничението на разноските за инсулин на всички американци, противодействието на климатичните промени, повишението на налозите за богатите и корпорациите и възбраната на автоматизираните оръжията. Но по всички тези въпроси вероятността разграниченото държавно управление да отстъпи е още по-малка, в сравнение с в случай че Конгресът бе напълно следен от демократите.

Речта бе произнесена дни откакто Байдън подреди на военните да смъкват хипотетичен китайски шпионски балон, който безочливо прелетя над Съединени американски щати, приковавайки вниманието на обществото и напомняйки за обтегнатите връзки сред двете международни сили.

" Не се заблуждавайте: Както ясно декларирахме предходната седмица, в случай че Китай заплаши нашия суверенитет, ние ще действаме, с цел да защитим страната си ", сподели Байдън. " Както и направихме. "

Миналата година президентът Байдън изнесе речта " За положението на съюза " единствено няколко дни откакто Русия стартира нашествието си в Украйна и в миг, когато мнозина на Запад се съмняваха в способността на Киев да устои на нападението. Тогава Вашингтон и други съдружници изпратиха десетки милиарди долари военна и икономическа помощ за подсилване на защитата на Украйна.

Сега Байдън би трябвало да показа причини – както в страната, по този начин и на интернационалната сцена – за поддържането на тази коалиция, до момента в който войната продължава.

" Заедно направихме това, което Америка постоянно прави по най-хубавия метод ", съобщи Байдън. " Ние водихме. Обединихме НАТО. Изградихме световна коалиция. Изправихме се против експанзията на Путин. Застанахме на страната на украинския народ ", добави американският президент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР