Президентът Джо Байдън заяви, че САЩ ще отговорят, след като

...
Президентът Джо Байдън заяви, че САЩ ще отговорят, след като
Коментари Харесай

След като безпилотен самолет уби американски войници в Йордания: Байдън обяви, че САЩ ще реагират

Президентът Джо Байдън съобщи, че Съединени американски щати ще отговорят, откакто трима американски бойци бяха убити , а десетки други бяха ранени при нощен удар с дрон в североизточна Йордания , покрай сирийската граница, оповестява „ Асошиейтед прес “. Държавният глава упрекна подкрепяните от Иран милиции за първите смъртни случаи в Съединени американски щати след месеци на удари на такива групировки против американските сили в целия Близък изток от началото на войната сред Израел и Хамас .

Байдън, който бе на пътешестване в Южна Каролина, помоли за минута безмълвие по време на появяването си в банкетната зала на баптистка черква. Той съобщи:

„ Снощи имахме тежък ден в Близкия изток. Загубихме три ма смели души при нахлуване против една от нашите бази . “

След минутата безмълвие американският президент добави:

„ И ние ще отговорим.

С оглед на възходящия риск от военна ескалация в района, американските публични лица работиха за окончателното идентифициране на точната група, виновна за офанзивата, само че те решиха, че зад нея стои една от няколкото подкрепяни от Иран групировки.

В документално изказване Байдън съобщи, че Съединените щати „ ще потърсят отговорност от всички виновни лица във време и по метод, (които) ние изберем . Министърът на защитата Лойд Остин посочи, че ще бъдат подхванати всички нужни дейности, с цел да може Съединените щати да защитят своите войски и личните си ползи.

Подкрепяните от Иран бойци в Източна Сирия започнаха да изтеглят постовете си , опасявайки се от американските въздушни удари, съгласно Омар Абу Лайла, основан в Европа деятел, който оглавява медията „ Дейр Еззор 24 “. Той разяснява пред „ Асошиейтед прес “, че става дума за регионите, в които се намират опорните пунктове на Маядин и Букамал .

Централното командване на Съединени американски щати заяви, че минимум 34 военнослужещи са били ранени от еднопосочната офанзива на безпилотния аероплан, като осем от тях са били превозени със аероплан от Йордания за следващи грижи. То дефинира положението на осемте като устойчиво. Големият дрон е поразил база за логистична поддръжка в Йордания, известна като Кула 22. Тя се намира по границата със Сирия и се употребява най-вече от военнослужещи, участващи в задачата за съветване и подкрепяне на йорданските сили. Централното командване заяви, че в базата са ситуирани към 350 военнослужещи от американската войска и военновъздушните сили. Тримата починали и множеството от ранените са били бойци от армията, съгласно няколко американски чиновници, говорили при изискване на анонимност, с цел да дадат детайлности, които към момента не са оповестени обществено.

Малката апаратура, която Йордания не оповестява обществено, включва американски инженерни, авиационни, логистични и охранителни войски. Остин съобщи, че войските са ситуирани там, „ с цел да работят за трайното проваляне на ИДИЛ . Трима чиновници обявиха, че дронът е нанесъл удар наоколо до спалните пространства на бойците, което съгласно тях изяснява огромния брой жертви .

Военната база на Съединени американски щати в Ал-Танф в Сирия се намира единствено на 20 км северно от Кула 22. Йорданската апаратура обезпечава сериозен логистичен център за американските сили в Сирия , в това число за тези в Ал-Танф, който се намира покрай мястото, където се пресичат границите на Ирак, Сирия и Йордания.

В изказване на йорданската държавна осведомителна организация „ Петра “ страната „ осъжда терористичната офанзива , която е ориентирана против американските войски . В това известие се разказва, че ударът с безпилотен аероплан е бил ориентиран против „ аванпост на границата със Сирия и се споделя, че при него не са ранени йордански бойци. В изказването, приписвано на държавния представител Муханад Мубайдин, се споделя:

„ Йордания ще продължи да противодейства на тероризма и контрабандата на опиати и оръжия през сирийската граница в Йордания и ще се опълчва твърдо и уверено на всеки, който се пробва да нападна сигурността на кралството . “

Американските войски от дълго време употребяват Йордания , кралство, граничещо с Ирак, Израел, палестинската територия на Западния бряг, Саудитска Арабия и Сирия, като пункт за базиране . Обикновено в Йордания са ситуирани към 3000 американски военнослужещи. От началото на войната в Газа на 7 октомври подкрепяните от Иран милиции са нанесли повече от 60 удара по американски военни обекти в Ирак и повече от 90 удара в Сирия, като са употребявали безпилотни самолети, ракети, минохвъргачки и балистични ракети. Нападението в неделя е първото, ориентирано против американски войски в Йордания по време на войната сред Израел и Хамас , и първото, при което умират американци . Десетки американски чиновници бяха ранени, в това число някои с травматични мозъчни увреждания, по време на офанзивите.

Милициите обявиха, че ударите им са в възмездие за поддръжката на Вашингтон за Израел във войната в Газа и че целят да изтласкат американските сили от района.

В понеделник иранското външно министерство отхвърли обвиняването на Съединени американски щати, че Техеран стои зад удара с безпилотен аероплан “, оповестява формалната осведомителна организация ИРНА. Тя цитира представителя на министерството Насер Канаани, който споделя, че „ Ислямска република Иран няма никаква роля в решенията на съпротивителните групи за това по какъв начин те поддържат палестинската нация или пазят своя народ “.

Иран, сподели Канаани, следи от близко събитията в района и акцентира:

„ Отговорността за последствията от провокативните обвинявания против Иран ще бъде на тези, които повдигат неоснователните обвинявания . “

През последните месеци Съединени американски щати нанесоха удари по цели в Ирак, Сирия и Йемен в отговор на набези против американски сили в района и с цел да възпрат подкрепяните от Иран бунтовници хути да продължат да заплашват комерсиалното мореплаване в Червено море .

„ Убеден съм, че администрацията на Байдън ще отговори по премислен и симетричен метод , удостовери сенатор Джак Рийд, окръг Колумбия, който оглавява сенатската комисия по въоръжените сили.

Републиканците в Конгреса обявиха, че методът на администрацията не е съумял да възпре съперниците на Америка в района. Ето и мнението на републиканеца Майкъл Маккол от Тексас, ръководител на Комисията по външни работи в Камарата на представителите:

„ Нуждаем се от съществено пренастройване на политиката ни в Близкия изток, с цел да защитим ползите си в региона на националната сигурност . “

Сенаторът Линдзи Греъм, Съединени американски щати, отиде по-далеч, като прикани администрацията да нанесе удари по значими цели в Иран, освен като възмездие за убийството на американските сили, само че и като възпиращ фактор против бъдеща експанзия.

„ Единственото нещо, което иранският режим схваща, е мощ.

Байдън, който в неделя беше в Колумбия, Южна Каролина, беше осведомен сутринта от Остин, съветника по националната сигурност Джейк Съливан и основния заместник-съветник по националната сигурност Джон Финер, заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. Следобед той се срещна виртуално с вицепрезидента Камала Харис и неговия екип по национална сигурност , с цел да получи настояща информация. След това в писменото изказване президентът назова нападението „ отвратителна и изцяло несправедлива офанзива и съобщи, че членовете на службата са „ рискували личната си сигурност в името на сигурността на своите американски сътрудници, както и на нашите съдружници и сътрудници, с които сме дружно в битката против тероризма. Това е битка, която няма да прекратим .

Сирия към момента е в разгара на революция и от дълго време е насочна точка за подкрепяните от Иран сили там, в това число ливанската милиция Хизбула . В Ирак също работят голям брой подкрепяни от Иран шиитски милиции.

Йордания, правилен съдружник на Запада и основна мощ в Йерусалим поради надзора си над светите места там, е обвинена, че нанася въздушни удари в Сирия, с цел да пречи на контрабандистите на опиати, в това число един, при който по-рано този месец починаха девет души.

По-рано група, която е чадър за подкрепяните от Иран фракции, известна като „ Ислямска опозиция в Ирак , съобщи, че е направила набези с избухливи дронове, ориентирани към три региона в Сирия , както и към един в „ окупираната Палестина . Групировката пое отговорност за десетки набези против бази, в които са настанени американски войски в Ирак и Сирия, от началото на войната сред Израел и Хамас.

Трима чиновници на подкрепяните от Иран милиции в Ирак, които приказваха при изискване за анонимност, защото не бяха упълномощени да разискват въпроса с публицисти, обявиха, че офанзивата с дрон против базата в Йордания е била осъществена от една от иракските групировки . Нито една секта към момента не е поела публично отговорност. Официални лица обявиха, че американската войска не следи за други набези против нейни сили в неделя в района.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР