Президентът Джо Байдън заяви, че неговия план в подкрепа на

Президентът Джо Байдън заяви, че неговия план в подкрепа на ...

Инфраструктурният план на Байдън ще създаде 19 млн. нови работни места


Президентът Джо Байдън заяви, че неговия план в подкрепа на инфраструктурата, представен по-рано тази седмица, ще създаде 19 милиона нови работни места, подкрепяйки допълнително възстановяването на американската икономика от пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

„Независими анализ показва, че ако приемем този план, икономиката ще създаде 19 милиона работни места“, изтъкна Байдън по време на реч в Белия дом.Още по темата

„Планът за работните места в Америка“ на стойност 2,25 трлн. долара, представен от президента в сряда, има за цел да реновира и подобри наличната физическа и технологична инфраструктура на САЩ и да се справи с многогодишното икономическо неравенство в страната.

Стратегията на Байдън се фокусира върху новите работни места при профсъюзите и върху изграждането на работнически синдикати. Тя също така цели да създаде работни места чрез програми, основаващи се на климатичния ангажимент, строителството на достъпни жилища и почистването на изоставени мини и стари петролни кладенци.

Според анализ на Moody’s Analytics планът на Байдън ще забави „незначително“ растежа на икономиката през следващата година, тъй като по-високите данъци върху корпорациите, които плащат за инициативите, ще влязат в сила преди новите разходи за инфраструктура или проекти да стартират.

Но от 2023 г. планът ще започне да подпомага растежа и работните места, като до края на мандата на Байдън заетостта в страната ще се увеличи с 13,5 млн. работни места, в сравнение с 11,4 млн. без наличието на инфраструктурната инициатива, добавят от Moody’s Analytics.

Пазарът за работните места започва да придобива все по-ясен смисъл, докато редица предприятия и училища отново отварят врати и възстановяват дейност с напредъка на ваксинациите.

Американските работодатели успяха да добавят най-много работни места за последните седем месеца през март, според доклад на Министерството на труда, който беше публикуван по-рано в петък.

Източник: investor.bg