Президентът Джо Байдън вероятно ще признае арменския геноцид, предаде АП.

...
Президентът Джо Байдън вероятно ще признае арменския геноцид, предаде АП.
Коментари Харесай

Байдън признава геноцида над арменците в събота?

Президентът Джо Байдън евентуално ще признае арменския геноцид , съобщи АП. Това ще се случи публично в събота, когато ще бъде маркирана 106-та годишнина от събитията. Това той даде обещание още като кандидат-президент и бе подложен на напън в страната му да го направи.

Но това решение може в допълнение да усложни така и така напрегнатите връзки с турския водач Реджеп Ердоган. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предизвести администрацията на Байдън, че признаването ще навреди на връзките сред Съединени американски щати и Турция.

Двупартийна група от повече от 100 членове на Камарата на представителите в Конгреса в сряда подписа писмо до Байдън, в което го прикани да стане първият президент на Съединени американски щати, който публично признава геноцида.

" Срамното безмълвие на държавното управление на Съединените щати по отношение на историческия факт на арменския геноцид продължава прекомерно дълго и би трябвало да завърши ", пишат представителите. " Призоваваме ви да извършите уговорките си и да говорите истината. "
 105 години от геноцида над арменците
105 години от геноцида над арменците

Между 1915 и 1917 година, по време на Първата Световна война, в Османската империя умират 1,5 млн. арменци

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки в сряда съобщи, че президентът ще каже повече в събота .

М ежду 1915 и 1917 година, п о време на Първата Световна война, в Османската империя умират 1,5 млн. арменци. Сто години по-късно Турция и Армения към момента спорят дали те са жертва на геноцид или революция, както и какъв брой тъкмо са били на брой.

Армения твърди, че 1,5 милиона души са били погубен и по време на Първата международна война при разпада на Османската империя. Това изказване се поддържа от няколко други страни.

Турция твърди, че сред 300 000 до 500 000 арменци и най-малко толкоз турци умират по време на гражданско непокорство, когато арменците се надигат против техните османски владетели и застават на страната на нахлуващите съветски войски.

Въпреки че уважава паметта на починалите, Анкара реагира яростно на решението на международни водачи за признание на геноцид и счита това за опит за напън.

Арменският геноцид публично е приет от: Европейския парламент, от Комисията по външни връзки на Камарата на представителите на Съединени американски щати, от Комисията по външни връзки на Конгреса на Съединени американски щати, от страните: Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Сирия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили, от районите: в Австралия - щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия - Сеара и Сао Пауло, във Англия - Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия - доста общини гласоподават признаването на геноцида, в Испания - Страната на баските и Каталуния, в Канада - Онтарио и Квебек, в Украйна - Крим.

В Съединени американски щати 42 от 50-те щата и Сенатът признават геноцида.
 Турция смъмри посланика на Съединени американски щати в Анкара за приетия геноцид над арменците
Турция смъмри посланика на Съединени американски щати в Анкара за приетия геноцид над арменците

След решението на Сената на САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР