Президентът Джо Байдън ще проведе среща с Владимир Путин следващия

...
Президентът Джо Байдън ще проведе среща с Владимир Путин следващия
Коментари Харесай

На върха - Байдън се среща с Путин на 16 юни!

Президентът Джо Байдън ще организира среща с Владимир Путин идващия месец в Женева, среща лице в лице сред двамата водачи, която се случва на фона на ескалиращото напрежение сред Съединени американски щати и Русия през първите месеци на ръководството на Байдън, оповестява АП.

Белият дом удостовери детайлности за срещата на върха във вторник. Планираната среща на двамата водачи, планувана за 16 юни, се организира в края на първото интернационално пътешестване на Байдън като президент идващия месец, когато той е на посещаване във Англия за среща на водачите на Г-7 и в Брюксел за срещата на върха на НАТО.

Байдън за първи път предложи среща на върха по време на диалог с Путин през април, когато администрацията му се приготви да наложи наказания против съветските управляващи за повторно през първите три месеца от неговото президентство.

Служителите на Белия дом обявиха по-рано тази седмица, че изглаждат детайлности за срещата на върха. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан разиска детайлности за срещата, когато се срещна с съветския си сътрудник Николай Патрушев.

Белият дом неведнъж е заявявал, че търси " постоянни и предсказуеми " връзки с руснаците, като в същото време упреква Путин, че руснаците са се намесили в миналогодишните президентски избори в Съединени американски щати и че Кремъл стои зад хакерска акция SolarWinds, при която съветските хакери са заразили необятно употребен програмен продукт със злоумишлен код, което им разрешава достъп до мрежите на най-малко девет американски организации.

Администрацията на Байдън също подлага на критика Русия за ареста и пандиза на опозиционния водач Алексей Навални и обществено призна, че има ниска до умерена убеденост, че съветски сътрудници оферират награди на талибаните за нахлуване над американските войски в Афганистан.

През март администрацията на Байдън разгласи наказания против няколко междинни и висши съветски чиновници, дружно с повече от дузина компании и други формирания, поради съвсем съдбовна офанзива с нервно-паралитичен сътрудник против Навални през август 2020 година и последвалото му затваряне. Навлани се завърна в Русия дни преди инаугурацията на Байдън на 20 януари и бързо бе задържан.

Миналия месец администрацията разгласи, че експулсира 10 съветски дипломати и глоби десетки съветски компании и лица в отговор на обвиняванията в хакерството и намесата на SolarWinds.

Но даже когато Байдън продължи с последния кръг от наказания, той призна, че се сдържа да предприеме по-строги дейности - опит да изпрати известие до Путин, че към момента има вяра, че Съединени американски щати и Русия могат да реализират съгласие за разпоредбите на играта в техните съпернически връзки.

По време на акцията си за Белия дом Байдън дефинира Русия като " най-голямата опасност " за сигурността и съюзите на Съединени американски щати и подлага на критика предшественика си президента Доналд Тръмп поради доброжелателните му връзки с Путин. Тръмп заобикаля директната борба с Путин и постоянно се пробва да омаловажи злокачествените дейности на съветския водач.

След седмици на президентския пост, Байдън съобщи в послание пред чиновници на Държавния департамент, че при първия му диалог с Путин е подходил радикално друго към Русия от Тръмп.

През март Байдън в изявление за ABC News отговори утвърдително на въпроса на интервюиращия Джордж Стефанопулос дали счита, че Путин е " палач ".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че коментарът на Байдън показва, че " несъмнено не желае да усъвършенства връзките " с Русия и че връзките сред страните са " доста неприятни ".

Кремъл също удостоверява срещата сред Путин и Байдън в Женева на 16 юни, оповестява ТАСС.

" В сходство с постигнатото съглашение президентът на Руската федерация Владимир Путин ще организира диалози с президента на Съединените американски щати Джоузеф Байдън в Женева на 16 юни ", се споделя в изказването.

" Искаме да обсъдим положението и вероятностите за по-нататъшно развиване на руско-американските връзки, въпросите на стратегическата непоклатимост, както и настоящи въпроси от интернационалния дневен ред, в това число взаимоотношение в битката против пандемията на ковид и уреждането на районни спорове ", разяснява Кремъл.

Пътуването до Женева е първото задгранично посещаване на съветския президент от януари 2020 година, когато той посети Израел и Палестина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР