Байдън посещава Мауи след горските пожари: Какво казват хавайците за това

...
Президентът Джо Байдън пътува до Мауи, Хавай в понеделник, две
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън пътува до Мауи, Хавай в понеделник, две седмици след като смъртоносни горски пожари избухнаха на множество острови, унищожавайки безброй сгради и убивайки повече от 100 хора.

„Американският народ стои с вас“, каза той, според изявление на Белия дом, на оцелелите от горския пожар, застанал до губернатора на Демократическата партия на Хавай Джош Грийн, кмета на Мауи Ричард Бисен и Делегацията на Конгреса на Хаваите. „Колкото е нужно, ние ще бъдем с вас.“

Байдън посочи наляво, където стоеше 150-годишно дърво банян, което беше там в бившата столица на Кралство Хавай, което от поколения е било свещено място с изключително значение.

„Днес е изгорено, но все още стои. Дървото оцеля с причина. Вярвам, че това е мощен символ на това, което можем и ще направим, за да преминем през тази криза. И толкова дълго, колкото е необходимо, ние ще бъдем с вас, цялата страна ще бъде с вас“, каза Байдън.

„Ще уважаваме тези свещени места и традициите, които възстановяват начина, по който хората на Мауи искат да строят, а не начина, по който другите искат да строят.“

Но Star-Advertiser предупреди Байдън, преди да дойде в Мауи, че „топло посрещане може да не е осигурено за Байдън в някои кръгове на Мауи“, поради разочарованието на оцелелите от кандидатстването за федерална помощ от FEMA – много от тях загубиха държавните документи за самоличност и документите, които FEMA изисква за помощ на пламъците.

Щатският сенатор Джарет Кеохокалоле (Д), който съ -председател на групата на местните хавайци на законодателната власт, каза на Star-Advertiser, че неуспехът на държавния департамент на хавайските земи „да изпълни задължението си да построи домове за останалите 28 700 местни хавайци в списъка на чакащите“, заедно с очевидната „липса на смислени действия, откакто тогавашният президент Бил Клинтън подписа закон през 1993 г., извинявайки се за незаконното сваляне на Хавайското кралство преди 100 години“, и двете допринасят за усилията в социалните медии, обезсърчаващи местните хавайци да кандидатстват за така необходимата помощ. „Опитват се да се възползват от този гняв, разочарование и стрес“, добави той.

Ето какво казват хората в Хавай за скорошното пътуване на Байдън до Мауи:

Линууд Хейл: Махало Акуа за емпатичен президент.

Калани Сантана: Моля, президенте... Дръжте на думите си и продължавайте да помагате, доколкото можете! Mahalo.

Luka Kahele: Дръжте земите на Lahaina в ръцете на lahaina.

Punawai: Президентът на Mahalo за идването в Мауи.

Mapuana Lee: Хората от Lahaina не го правят продайте имота си. Земята ви струва повече от къщата ви. Ще можете да възстановите. Вярвам, че президентът Байдън е добър в думите си.

Робърт Йокояма: Има толкова много цинизъм и негативизъм в политиката. Просто се надявам, че е искрен в обещанието си към Мауи.

Komaki Masaaki Alahuapo’o: „Никой не иска да се разболее от компрометирано водоснабдяване, пълно до ръба с химикали pfas forever.” Той наистина няма никаква представа.

Байдън призна дългия път пред острова, но повтори, че федералното правителство ще продължи да помага в усилията за възстановяване, подслон и възстановяване за дълго време.

За автора: „Кайли Берг (Алеут) е член на нацията Alutiiq/Sugpiaq и акционер в Koniag, Inc. Тя е щатен репортер за Native News Онлайн и племенни бизнес новини. Бърг, която е базирана в Уисконсин, преди това е докладвала за вестник Ho-Chunk Nation, Hocak Worak. Първоначално е ходила на училище за медицински сестри, но смени специалността си, след като откри страстта си в комуникациите в Западния технически колеж в Лакрос, Уисконсин. "

Контакт: [email protected]

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР