Президентът Джо Байдън обяви 100 милиона долара помощ за шест

...
Президентът Джо Байдън обяви 100 милиона долара помощ за шест
Коментари Харесай

Байдън поиска от Конгреса 100 милиона долара за палестинските болници

Президентът Джо Байдън разгласи 100 милиона $ помощ за шест лечебни заведения в източен Ерусалим, които по думите му са " гръбнакът " на опазването на здравето на палестинците, съобщи Асошиейтед прес прес.

Байдън заяви това през днешния ден по време на визитата си в болница " Аугуста Виктория ", която обезпечава модерни медицински грижи, в това число лъчетерапия за раковоболни и педиатрична бъбречна диализа, за палестински пациенти от окупирания Западен бряг и линията Газа. Подобна финансовата помощ би трябвало да бъде утвърдена от Конгреса на Съединени американски щати и би трябвало да се изплати в границите на няколко години.

Байдън назова шестте лечебни заведения " гръбнака на палестинската система на опазване на здравето ". Помощта идва, откакто администрацията на Доналд Тръмп оряза 25 милиона за лечебните заведения през 2018 година като част от други по-големи съкращения на помощта за Палестина. След като зае поста, Байдън възвърне множеството от помощта, въпреки че не съумява да реализира прогрес за обновяване на израелско-палестинския кротичък развой, който беше преустановен преди 10 години.

Доктор Фади Атраш, шеф на болничното заведение, назова визитата на Байдън " самоуверено изложение на поддръжка за палестинския народ ". По-късно през днешния ден Джо Байдън ще се срещне с палестински водачи в окупирания Западен бряг, съобщи Българска телеграфна агенция.

Израел завладява Източен Ерусалим, дружно със Западния бряг и линията Газа по време на Шестдневната война от 1967 година Палестинците държат и на трите територии за своята бъдеща страна. Израел анексира източен Ерусалим - ход, който не е приет от интернационалната общественост. Той възприема града в неговата целокупност като своя столица. От своя страна, палестинците желаят Източен Ерусалим за столица на тяхна бъдеща страна. Съдбата на града е в сърцето на вековния близкоизточен спор.

Шестте лечебни заведения в източен Ерусалим, които са и знак на палестинското наличие в града, са изправени пред рецесия с финансирането през последните години, до момента в който стопански слабата Палестинска автономност се бори да обезпечи съвременно лекуване за популацията. Болница " Аугуста Виктория ", която се ръководи от Световната лутеранска федерация, завърши 2021 година със съществени отговорности. Pовече от 70 милиона от тях се дължат от Палестинската автономност, съгласно писмо, изпратено до американските законодатели през май.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР