Президентът Джо Байдън казва, че е сключил сделка с египетския

...
Президентът Джо Байдън казва, че е сключил сделка с египетския
Коментари Харесай

„Капка в океана“: Първоначалната помощ за влизане в Газа е недостатъчна за посрещане на нуждите

Президентът Джо Байдън споделя, че е сключил договорка с египетския си сътрудник, с цел да разреши на първата серия от 20 камиона, пренасящи филантропична помощ, да влязат в Газа, която Израел блокира след офанзивата на Хамас на 7 октомври.

Израел споделя, че към този момент е подготвен да почете молбата на Байдън да допусне лимитирана филантропична помощ.

Очаква се египетското и палестинското сдружение на Червения полумесец и Организацията на обединените народи да оказват помощ за надзора на интервенцията, частично с цел да подсигуряват, че доставките от конвоя през пропускателния пункт Рафа на границата на Египет с Газа доближават до цивилни – не бойци.

Длъжностни лица в здравната организация на Организация на обединените нации споделят, че се „ молят “ първият транш да влезе в петък.

Ето взор към това какво може да се чака да влезе и по какъв начин.

Организацията на обединените народи и нейните разнообразни агенции – Световната здравна организация, Световната стратегия по храните и организацията за децата UNICEF измежду тях – дружно с сътрудници като Групите на Червения кръст и Червения полумесец са привикнали да придвижват нужните артикули в проблематични региони.

Те постоянно се движат в по този начин наречения „ междуведомствен ескорт “, което значи комбинация от филантропични групи.

На брифинг за вести в четвъртък ръководителят на СЗО за изключителни обстановки, доктор Майкъл Райън, размаха хартия във въздуха с дълъг лист от медицински консумативи, които неговата организация се надява да вкара в Газа с пет камиона, които има в подготвеност: комплекти за ампутация, комплекти за интубация, комплекти за пневмоторакс за хора с пробити бели дробове, превръзки за рани, анестетици и болкоуспокояващи.

Говорителят на WFP Мартин Ренч сподели, че към 951 метрични тона (1000 тона) храна са на границата или на път за там, задоволително, с цел да изхранят близо половин милион души за една седмица. Той сподели, че високоенергийни бисквити и консервирани храни, които не се нуждаят от готвене, постоянно се употребяват в такива незабавни обстановки.

Ян Егеланд, началник на групата за помощ на Норвежкия съвет за бежанците, сподели: „ Хамас не се нуждае от бебешка храна и бутилирана вода – приказваме за спасяването на деца, бременни дами и фамилии. прекосяването на Рафах, с цел да отблъскват всевъзможни израелски въздушни удари, споделиха египетски чиновник и европейски посланик пред Асошиейтед прес.

Те приказваха при изискване за анонимност, защото не бяха упълномощени да брифират медиите.

Египетски и израелски публични лица към момента преговаряха за това дали гориво – належащо за работа на болнични генератори и съоръжения за обезсоляване на вода, наред с други неща – ще бъде позволено, сподели египетският чиновник. Израел желае да се увери, че Хамас няма да конфискува нищо от помощта, изключително горивото.

Веднъж навлезе в Газа, конвоят ще би трябвало да се движи внимателно през бомбардирани региони или белязани с петна пътища, преди да стигне до пунктове за разпространение – като лечебни заведения, някои от които към този момент са изумени от военна огнева мощност по време на спора.

Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси в последната си актуализация пресметна, че към 3000 метрични тона (3300 тона) артикули са били в Египет тъкмо от другата страна на границата с Газа, очаквайки влизане. Говорителка на OCHA отхвърли да разяснява в четвъртък подготовката за конвоя.

Сара Дейвис, представител на Международния комитет на Червения кръст, сподели, че камионите сред северния египетски град Ел Ариш и Газа могат да побират сред 10 и 20 тона помощ. Rentsch от WFP сподели, че камионите му могат да носят малко повече.

Миналата година към 60% от палестинците в Газа се нуждаеха от филантропична помощ, споделя OCHA. В по-спокойни времена стотици палестинци минават през Рафа няколко пъти седмично, като доста от тях отпътуват на религиозни поклонения или пътуват до работа в Египет.

Контролираните от Израел Граничен контролно-пропусквателен пункт Керем Шалом и Ерез, като този в Рафа, към този момент са затворени. OCHA сподели, че над 32 300 камиона със артикули са влезнали в Газа през Рафа предходната година и повече от два пъти през Керем Шалом.

Райън от СЗО изрази страдание, че 20 камиона „ са капка в морето от потребност сега в Газа... не би трябвало да са 20 камиона. Трябва да са 2000 камиона. И не би трябвало да се постанова да вършим тези избори., генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш повтори апела си за „ филантропично преустановяване на огъня “ и сподели, че всевъзможни доставки – след близо две седмици с отцепена Газа – би трябвало да продължат. 

„ В продължение на съвсем две седмици хората от Газа си отидоха без никакви доставки на гориво, храна, вода, медикаменти и други съществени неща ", сподели той. „ Цивилните в Газа обезверено се нуждаят от съществени услуги и доставки – и за това се нуждаем от бърз, безконтролен филантропичен достъп. "

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР