Президентът Джо Байдън и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се

...
Президентът Джо Байдън и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се
Коментари Харесай

Байдън и Ердоган смекчиха тона за F-35

Президентът Джо Байдън и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се пробваха да смекчат напрежението към оферта на Турция да закупи бойни самолети от Съединени американски щати на среща в неделя в Рим, като се концентрираха и върху по-широките си отбранителни ползи като съдружници в НАТО.

„ Видях позитивен метод от господин Байдън “, сподели Ердоган пред кореспонденти по-късно, заявявайки, че прикани водача на Съединени американски щати да убеди Конгреса да позволи продажбата на изтребители F-16 на Турция. Те също по този начин са разискали спор за 1,4 милиарда $, които Турция заплати за бойни самолети F-35, които след това ѝ беше неразрешено да получи, сподели турският водач.

Притежанието на Турция на съветска ракетна система С-400 продължава да е проблем за Конгреса на Съединени американски щати и администрацията на Байдън.

Двамата водачи разговаряха близо час в коридорите на срещата на върха на Групата на 20-те. Ердоган сподели, че те „ акцентират нуждата “ от по-тесни диалози сред техните финансови чиновници, както и сред Държавния департамент и турското външно министерство.

Байдън „ акцентира желанието си да поддържа градивни връзки, да уголемява областите на съдействие и да ръководи дейно нашите различия “, се споделя в изказване на Белия дом. Той изрази благодарност за съвсем две десетилетия на приноса на Турция към задачата на НАТО в Афганистан.

Вашингтон забрани на Анкара да купува и взаимно създава самолетите F-35, откакто купи съветските ракети за противовъздушна защита, за които съдружниците от НАТО се притесняват, че могат да бъдат употребявани за събиране на разследваща информация за стелт качествата на самолета. Турция отхвърли да се отърве от С-400, както изиска Вашингтон.

Турция съобщи, че е изпратила публично искане до Съединени американски щати на 30 септември за закупуване на 40 нови самолета F-16 Block 70 и близо 80 комплекта от Lockheed Martin Corp. за модернизиране на съществуващите изтребители.

Лидерите също разискаха въпроси за районната сигурност, в това число Афганистан, Сирия и Либия, както и битката с изменението на климата.

Срещата идва с експлоадирането на напрежението към Сирия. Турция е разположила още стотици бойци в Северна Сирия в приготвя за дълго отлагана атака против подкрепяните от Америка кюрдски сили, споделиха по-рано турски чиновници. Ход, който може да помогне на Ердоган да ускори вътрешната си поддръжка и да окаже напън върху Съединени американски щати и Русия които толерират кюрдските войски, разяснява организация Блумбърг.

По-рано този месец Ердоган алармира, че възнамерява нова акция след офанзиви на кюрдските сили на YPG, които Анкара счита за опасност поради връзката им с кюрдските бунтовници в Турция..

„ Изразихме тъгата си “ по време на срещата с Байдън за поддръжката на Съединени американски щати за кюрдските терористични групировки, сподели Ердоган. „ Вярвам, че оттук насетне процесът няма да продължи по този начин “, сподели той.

Кюрдските сили изиграха съществена роля в водените от Съединени американски щати старания за потушаване на " Ислямска страна " в Сирия и поддръжката на Вашингтон за врага на Турция беше съществена точка на разкол, уточнава Блумбърг. Турция преглежда YPG като терористична група, обвързвана с кюрдската сепаратистка ПКК, против която турските военни се борят повече от три десетилетия и е класифицирана като терористична организация от Съединени американски щати и Европейския съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР