Президентът Джо Байдън до голяма степен събра европейските съюзници, за

...
Президентът Джо Байдън до голяма степен събра европейските съюзници, за
Коментари Харесай

АП: САЩ и съюзниците обещават единство за Русия, но не е ясно за какво

Президентът Джо Байдън значително събра европейските съдружници, с цел да обещаят единно, че ще подхващат строги ограничения против Русия, в случай че тя изпрати войски в Украйна. Но когато става въпрос за това какво тъкмо са подготвени да създадат Съединените щати и Европа, съдружниците не наподобяват толкоз обединени, написа " Асошиейтед прес ".

Във военно отношение, да вземем за пример, Съединените щати, Турция и Англия се откроиха с доставката или единодушието си за доставка на противотанкови ракети, военни дронове, военни кораби и други оръжия, дружно с пари, с цел да оказват помощ на Украйна да построи своята защита. Британски боен полет, пренасящ оръжия за Украйна в понеделник, прелетя към немското въздушно пространство, вместо да поеме по най-прекия маршрут през него, макар че немските управляващи допуснаха в сряда, че въпросът е условието им за документи за такива прелитания, а не някакъв съюзен спор за въоръжаването на Украйна.

Докато Байдън предизвести съветския президент Владимир Путин за стопански последствия, " като такива, които той не е виждал ", в случай че Русия нахлуе в Украйна, някои огромни европейски съдружници демонстрираха по-малко възторг за големи стопански наказания, които биха могли да навредят на някои европейски стопански системи или да слагат в заплаха съветския природен газ за европейците, които би трябвало да се топлят тази зима.

По време на седмици на интензивна дипломация съветските водачи отхвърлиха обещанието на съдружниците за единна позиция против Русия. В реалност външният министър Сергей Лавров настоя, че Съединени американски щати вземат решение.

И в случай че приказките за единение и обещанията за последици са предиздвикали Путин да се замисли, то той не го демонстрира.

Русия изпрати към 100 000 бойци към украинската граница и американски публични лица обявиха, че имат вяра, че Русия е в положение да предприеме офанзива. Държавният секретар Антъни Блинкън направи небрежно планувано пътешестване до Украйна и Германия преди диалозите с Лавров в Женева в петък.

В сряда френският президент Еманюел Макрон даде един от първите обществени сигнали за евентуално разединение на обединявания фронт Европа-САЩ против Русия.

В тирада в Страсбург, Франция, Макрон очебийно прикани за " Европейско предложение " за създаване на нов ред за сигурност на континента, за справяне с Русия.

" Ще подсигуряваме, че гласът на Европа ще бъде чут ", сподели Макрон. Франция бе песимист във връзка с предизвестията на Съединени американски щати за придвижванията на Русия към Украйна и не бе ясно дали апелът на Макрон ще сплоти други съдружници.

Висши чиновници считат, че Путин се е опитал да раздели 27-членния блок, Съединените щати и НАТО - в който също има 21 членове на Европейски Съюз - с настояванията си за сигурност.

" Съединените щати не играха в тяхната игра ", сподели висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел предходната седмица. " Русия искаше да ни раздели. Тя се провали. "

Поне на думи, подреждането на европейци зад водачеството на Съединени американски щати беляза външнополитически триумф за администрацията на Байдън, откакто поведе световните съдружници в изтеглянето от Афганистан, с пагубни резултати.

Работата на Съединени американски щати за затвърждаване на европейските задължения против Русия, в случай че тя нахлуе, ще продължи, сподели сенатор Крис Мърфи, демократ от Кънектикът, който пътува със сенатори от републиканците и демократите до Киев, с цел да се срещне с украинските водачи предишния уикенд.

" В момента наподобява има малко по-голям интерес от страна на Съединените щати за използване на строги многостранни наказания, в сравнение с от Европа ", сподели Мърфи пред кореспонденти. Това е " ненапълно озадачаващо за мен, като се има поради, че е заложена териториалната целокупност на Европа, а не на Съединените щати ".

През октомври и ноември Франция, Германия и някои други в Европейски Съюз сложиха под въпрос предизвестията на Съединени американски щати, че натрупването на военни сили на Русия покрай Украйна може да алармира за идна инвазия. Франция и Германия в началото се опълчиха на активирането на системата за обмисляне на реакция при рецесии на НАТО. Те отстъпиха и тя беше задействана на 30 ноември.

Сега съдружниците на Съединени американски щати наподобява са решени да потвърдят, че вървят в крачка с Байдън. Публично, на процедура няма противоречие с обещанията за съществени дейности.

Руска инвазия в Украйна евентуално ще провокира неотложно подсилване на защитата на членовете на НАТО наоколо до съветските граници, като Естония, Латвия, Литва и Полша. НАТО към този момент разполага с към 5000 бойци и съоръжение, ситуирани в тези страни. Присъствието на членове на НАТО по границите на Русия към този момент е едно от главните недоволства на Путин против Запада.

Държавите от Югоизточна Европа — по-специално България, Румъния и Турция — също би трябвало да обмислят тяхната подготвеност да одобряват евентуално бойна група на НАТО от бойци и техника в Черноморския район.

" Има редица страни, които се интересуват от приемането на тези сили ", сподели предходната седмица адмирал Роб Бауер, началник на военния комитет на НАТО.

Тъй като не е член на НАТО, Украйна не може да чака военна помощ от алианса като организация, в случай че Русия нахлуе.

Сред Европейския съюз и обособените европейски държавни управления реториката съответствува с тази на Белия дом и американците: Русия ще понесе големи разноски от стопански и политически темперамент, в случай че Путин изпрати войските си в Украйна.

Никой водач не разисква обществено точния темперамент на вероятните наказания, казвайки, че би било неточност да покажат какъв коз държат. Европейски Съюз има опит в налагането на наказания против Русия в унисон със Съединени американски щати, Обединеното кралство, Канада и други съдружници.

Най-обсъжданите дейности включват блокиране на Русия от банковата система SWIFT, която ръководи паричния поток по света и налагането на наказания против фамилията на Путин, неговите военни и политически кръгове и съветските банки.

Британското държавно управление застана зад твърдата линия на Съединени американски щати по отношение на Украйна. Премиерът Борис Джонсън беседва с украинския президент Володимир Зеленски предходната седмица, с цел да поддържа " широкообхватни стопански наказания ", в случай че Русия нахлуе, оповестиха от кабинета на Джонсън.

Но има въпроси за това какъв брой икономическа болежка е подготвена да аргументи Англия на финансовия квартал и пазара на парцели в Лондон, които са центрове за съветски пари. Банките и финансовите управляващи в Обединеното кралство от дълго време са упреквани, че си затварят очите за сенчести средства.

След като Франция се обрисува като един от първичните скептици във връзка с предизвестията на Съединени американски щати за натрупването на съветски войски, министърът на европейските въпроси Клемен Бон неотдавна сподели, че Франция е подготвена да поддържа глобите против Русия, в случай че е належащо. Той не даде детайлности.

Германия, най-голямата стопанска система в Европа, има един от най-големите стопански лостове върху Русия - новопостроеният газопровод " Северен поток 2 ", който ще доставя съветски природен газ непосредствено до Германия и отвън нея.

Външният министър на Германия Аналена Бербок съобщи, че нейната страна " ще направи всичко, с цел да подсигурява сигурността на Украйна ". " Всяка по-нататъшна ескалация би довела до висока цена за съветския режим - икономическа, политическа и стратегическа ", сподели тя. " И ние сме доста съществени по въпроса. "

Но немското държавно управление даде смесени сигнали и не дава обществена дума дали ще затвори газопровода, в случай че Русия изпрати войски в Украйна. Това оставя Блинкън да дава уверения вместо Германия, казвайки, че " ще бъде мъчно да забележим " потичане на газ, в случай че Русия нахлуе.
 FT: Обречени ли са европейците да прекарат 21-ви век размятани от външни сили?
FT: Обречени ли са европейците да прекарат 21-ви век размятани от външни сили?

Китай и Русия тестват границите на силата на Европейски Съюз, Съединени американски щати следят, блокът би трябвало да отговори или ще е жертва на позорна орис
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР