Президентът да припознава решенията на сглобката - така вицепрезидентът Илияна

...
Президентът да припознава решенията на сглобката - така вицепрезидентът Илияна
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Голямата битка и войната с президентската институция стана тогава, когато разбраха, че президентът Радев няма да стане част от тази сглобка

" Президентът да припознава решенията на сглобката " - по този начин вицепрезидентът Илияна Йотова обясни думите си от началото на седмицата, че към Румен Радев е имало предложения да стане част от сглобката. Йотова разяснява и обвиняванията в политически инженеринг в президентството.

" Голямата борба и войната с президентската институция стана тогава, когато схванаха, че президентът Радев няма да стане част от тази сглобка. Безспорно, че няма по какъв начин да желаят самичък да се включи. Това е президентът - президентът на страната. Не толкоз и от обособени министри, въпреки че съм чувала за такива оферти, а по-скоро за това да припознае решенията на сглобката ".

Според Йотова политическите партии, които до през вчерашния ден с говорили едно, а в този момент вършат тъкмо противоположното, виждат гузната си съвест, когато видят президента или пък когато се срещнат със своите " разочаровани, афектирани, излъгани гласоподаватели ".

" По-добре (за партиите) е той вместо да бъде техен коректив, да бъде част от тази сглобка и да си мълчи ".

Ако президентът по някакъв метод беше припознал тази сглобка, евентуално щеше да изкара най-лесния си втори мандат от всички президенти до момента, счита вицепрезидентът. " Само че това в никакъв случай няма да се случи с нашия мандат ", безапелационна е тя пред Българска национална телевизия.

Вицепрезидентът напомни, че при поредицата от предварителни избори се чуха оферти служебният кабинет да стане постоянен.

" 2023 година, малко преди да се сформира сегашната некоалиция, имаше и обществено отправена такава покана - служебният кабинет да прерасне в постоянно държавно управление. Даже с аргумента, че дълго време към този момент президентът Радев ръководи дружно със служебните кабинети, той познава добре обстановката в страната, добре е подбрал министрите, служебният кабинет има висока оценка от българските жители. И в тази много сложна обстановка да продължи като постоянен кабинет. Думите са на господин Борисов ".

Илияна Йотова отговори и на думите на ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски, че на президентството би трябвало да има надпис " Политическа партия " Трети март ".

" Няма потребност да написа Трети март на нашата постройка, тъй като Трети март, за разлика от други български политици, е в сърцата ни ".

Йотова отхвърли обвиняванията за политически инженеринг в президентството.

" Първо - такава партия няма, второ - аз персонално не виждам тя да се появи скоро и изобщо дали ще се появи, трето - към този момент някой се е загрижил по какъв начин ще работи с нея. Имаше приказки в нашето детство за " Нероден Петко ".

На въпрос дали е подготвена за президентския пост, в случай че Румен Радев реши да влезе в политиката и не приключи мандата си, Йотова отговори.

" Когато пристигна време ще реша, в случай че пристигна изобщо такова време ".

Кои са Николай Копринков и Сотир Ушев и какво ревизира прокуратурата?

Определи като двоен стандарт обвързвнето на президента с две партии - " Продължаваме промяната " и " Български напредък " на Стефан Янев.

" Очевидно, когато Промяната се качи на гърба на президента да сформира своя партия, бидейки служебни министри, определени от същия този президент - това не било от голяма важност и дори било в реда на нещата ".

Атанас Атанасов нападна президента за въздействие в службите

Йотова отговори на обвиняванията, че част от назначенията в служебния кабинет са се случвали след заплащане на пари в плик.

" Аз в никакъв случай не съм виждала такова нещо в президентската институция. Как тъкмо си представяте, че това наподобява? Ако в действителност желаеме да бъдем правова страна, има органи, които дано да бъдат сезирани откакто някой има информация или съмнения. Прокуратурата, съдът, да свършат своята работа ", прикани вицепрезидентът.

Йотова не чака да се задейства процедура по импийчмънт на президента.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР