Президентът да не крие политическия си провал за членството на

...
Президентът да не крие политическия си провал за членството на
Коментари Харесай

Василев отвърна на Радев, криел провала си за еврозоната зад технически критерии

Президентът да не крие политическия си неуспех за участието на България в еврозоната зад механически критерии. Така съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев разяснява нападките на Румен Радев към него във връзка неуспеха България да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 година

Радев, отговаряйки на упреците на Василев към служебното държавното управление за отлагането на приемането на еврото, разяснява по-рано през днешния ден, че " някои очевидно желаят да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както си показват решенията на доста от проблемите ".

 Румен Радев смъмри Асен Василев: Някои очевидно желаят да влезем в еврозоната през задния вход Румен Радев смъмри Асен Василев: Някои очевидно желаят да влезем в еврозоната през задния вход

В петък (17 февруари) служебният министър на финансите Росица Велкова разгласи, че от началото на идната година. Като аргументи тя посочи, че не е признато нужното законодателство, както и че страната не дава отговор на критерия за инфлацията.

Според " Продължаваме промяната " България може да влезе в еврозоната през " централния вход " още при започване на идната година, защото към този момент била изпълненила 4 от 5 механически критерия. От партията на Василев и Кирил Петков считат, че е изцяло допустимо България да съблюдава периода, тъй като главният механически аршин, който не извършва сега, бил обвързван с инфлацията в Европа, провокирана от войната.

От групировката напомнят, че Хърватия беше позволена в еврозоната, макар че не дава отговор на два критерия - инфлацията и съотношението на външен дълг към БВП.

От " Продължаваме промяната " упорстват, че в случай че служебното държавно управление имаше воля, можеше да изиска нов конвергентен отчет и в него инфлацията щяла да бъде замерена от април 2022 година до април 2023 година Така съгласно партията България може да извърши този механически аршин, защото ще се вземе поради понижението на инфлацията през първите три месеца на 2023 година по отношение на същия интервал на 2022 година

За втория несбъднат от България аршин за четирите неприети закона, конвергентният отчет би трябвало да излезе в средата на юни и до тогава при работещ парламент, тези закони могат да бъдат признати, упорстват от " Продължаваме промяната ".

" За разлика от властолюбците, които вършат всичко допустимо да ръководят служебно, ние направихме партия и се явихме на избори, с цел да спечелим доверието на хората ", контраатакува Василев президента.

 Кирил Петков: Финансовият министър не сподели водачество, към момента имаме късмет за еврозоната Кирил Петков: Финансовият министър не сподели водачество, към момента имаме късмет за еврозоната
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР