Президентът да назначава и ЦИК предвиждат промени в Изборния кодексЩе

...
Президентът да назначава и ЦИК предвиждат промени в Изборния кодексЩе
Коментари Харесай

МАЛОУМИЕ: ИТН, ИМВ и БСП искат избори само с машини

Президентът да назначава и ЦИК плануват промени в Изборния кодекс
Ще има видеонаблюдение при броенето на бюлетините, само че “където е възможно”

Движение за права и свободи с поддръжка за хората на Слави

На идните избори ще гласуваме единствено с машини. Зад тази смяна, поискана от “Има подобен народ”, застанаха “Изправи се! Мутри вън!” и Българска социалистическа партия. Трите обединения отхвърлиха да се съобразят със мнението на ЦИК, че приемането на сходен текст може да провали изборите.

“Труд” потърси мнението на адвокати, които бяха безапелационни, че приемането на сходен текст е безумие и артикул на ниската юридическа просвета на вносителите. В правна комисия бе гласувано по изключение и при изключителни условия гласоподавателите да могат да употребяват и хартиени бюлетини. Преди възможните предварителни парламентарни избори пък ще бъде заменен съставът на Централната изборна комисия (ЦИК) и членовете є ще се назначават от президента. Това одобриха на второ четене в измененията на Изборния кодекс депутатите от правната комисия по предложение на “Има подобен народ”. Така, с изключение на служебно държавно управление, президентът към този момент ще има присъединяване и в назначението на изборната комисия. Сегашният състав на ЦИК ще бъде заменен преди предварителния избор, който се чака да е през юли. Предложението бе подкрепено от ИСМВ, Демократична България и Движение за права и свободи. От Българска социалистическа партия се въздържаха, а от ГЕРБ бяха срещу.

Държавният глава ще издава декрет за назначение членовете на ЦИК, само че след обществени съвещания по предложение на парламентарно показаните партии и обединения. А в състава є да влизат единствено представители на парламентарно-представените партии и обединения, а не както до в този момент и на такива от Европарламента, които към този момент не са в Народното събрание. Предложенията ще се афишират на интернет страницата на президента на републиката, а партиите и обединенията с равни останки попълнят незаетите места, като се стартира от най-малката парламентарно показана партия или коалиция.

Въпреки изказани отзиви от ГЕРБ, че сме в година и на президентски избори и не е редно да се концентрира толкоз власт в ръцете на Румен Радев, надви мнението, че “предложението е адекватно”.

От Българска социалистическа партия Крум Зарков също означи, че сходен “волунтаристки метод не е препоръчителен” и настоя да се премине към сформиране на професионален избирателен орган - членовете на ЦИК да бъдат експерти и да се отделят от политическите партии и конфигурации. “Съставът на ЦИК би трябвало да отразява настоящата политическа конюнктура в страната, по тази причина ще подкрепим предложението”, аргументира се в противоположна посока Хамид Хамид (ДПС) и напомни, че сега в ЦИК има членове като квота на Реформаторския блок, който към този момент се е разпаднал. Хамид предложи състава на ЦИК да се актуализира до 2 месеца след парламентарни избори.

Според признатите от правната комисия промени, Министерският съвет ще би трябвало да обезпечи видеонаблюдението на броенето на бюлетините след приключването на изборния ден, само че “където е възможно”.

От Има Такъв Народ в началото се отхвърлиха от гласуването по пощата, само че по-късно сценаристите на Слави Трифонов си трансформираха мнението и още веднъж настояха още на идващите избори да може да се гласоподава по пощата.

Окончателното приемане на поправките на Изборния кодекс ще стане стремително и в пленарна зала тази седмица.

Възможни са неточности в кандидатските листи
Машините провалят балотаж на президентските избори
В 545 секции никой не е дал своя вот пред екран



В 825 секции е имало единични случаи на гласоподаване с машини, излиза наяве от разбор на ЦИК, предопределен за народните представители, с който “Труд” разполага.

Използването на машини за гласоподаване по време на президентските и на локалните избори ще блокират провеждането на възможен втори тур. Това предизвестие до правната комисия в Народното събрание е посочено в мнение на Централната изборна комисия по отношение на измененията в Изборния кодекс. “Труд” разполага с разбора на изборната комисия, в който се регистрира и обстоятелството, че срокът от 7 дни за възможен балотаж на президентския избор е заложен в Конституцията, в член 93, алинея 4. От ЦИК показват, че за този къс период до втори тур машините би трябвало да бъдат върнати за предпазване и защита, да бъдат параметизирани за съответната секция, съгласно претендентите, достигнали до балотажа и да бъдат върнати назад до другата неделя за провеждането на втория тур. Твърде къс е срокът за параметрите при кандидатските листи на машинната бюлетина при възможен втори тур и за локалните избори.

Още по-голям проблем ще се получи при гласоподаване с машините в чужбина. От ЦИК са безапелационни, че задължението за обезпечаване на машинното гласоподаване не би трябвало да е единствено обвързване на изборната комисия, а политика на страната и на Министерския съвет.

При отминалите парламентарни избори на 4 април общо при 88 машини са открити недостатъци, тук-там е имало разменени машини в обособени секции. В общо 780 секции са установени несъответствия в резултатите, евентуално и поради неверното преместване от данните от машинното гласоподаване в хартиения протокол.

От плануваните 9398 секции с машинно гласоподаване, сполучливо са заредени данните в 9275 секции. Общо 789 923 гласоподаватели са дали своят вот с машини на парламентарните избори в този момент. В 545 секции няма нито един глас, подаден посредством машина. А в още 825 секции машинно са дали своят вот под 10 гласоподаватели на секция. Така над 1000 машини са стояли безусловно “на трупчета” поради липса на искащи да гласоподават пред екран, вместо с обичайна хартиена бюлетина.
Борисов предлага на Слави гръцка изборна система
Премиерът в оставка пита еднолична власт ли желае шоумена



“Радвам се, че го видях Слави - жив, здрав, в подготвеност да ръководи - в миналото при безусловно болшинство, каквото в никакъв случай няма да има. Но му предлагам - в Гърция изборната система е първият да получава, мисля че, 50 депутати в допълнение.”

Това съобщи министър председателят в оставка Бойко Борисов в коментар за обявеното връщане на втория мандат за сформиране на държавно управление от “Има подобен народ”.

През 2016 година Гърция отстрани бонуса от 50 депутати в 300-местния парламент за спечелилия на изборите. Миналата година го върна, само че в следния тип за идващите избори: в случай че първата политическа мощ завоюва най-малко 25%, получава бонус от 20 депутатски места и по още едно за всеки 0,5% над 25 на 100. Максимален бонус от 50 места се получава за 40 и повече % от гласовете.

“Да приемем теоретично - Слави е първи, не ни желае нас, би трябвало със същите тези партии, те ще са в Народното събрание, с един, с двама, с пет повече или по-малко депутати. Но ще влязат и Патриотите към този момент. Тогава отново ли ще каже - до момента в който не ми дадете еднолично цялата власт да ви ръководя, отново на избори”, попита Борисов.

На 5 май Радев връчва третия мандат
Утре Антоанета Стефанова отхвърля досието
Президентът Румен Радев би трябвало да връчи третия мандат най-късно на 5 майна партия по негова преценка. Очаква се това да е Българска социалистическа партия. Седемдневен е срокът за лъчение на държавно управление или връщане на мандата.

Утре Радев връчва вторият изследователски мандат на претендентът за министър председател на “Има подобен народ” Антоанета Стефанова. Слави Трифонов разгласи в понеделник, че досието ще бъде върната незабавно. Лидерът на Има Такъв Народ оправда решението си с липса на болшинство, макар поръчката на всички партии да гласоподават за препоръчаното от него държавно управление. От ГЕРБ дефинираха решението му като безконтролно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР