Тъй като Си и Путин отсъстват от Г-20, Байдън настоява за подкрепа за Украйна и отвъдморски инвестиционен план за противодействие на Китай

...
Президентът Байдън се надяваше да убеди най-големите икономики в света
Коментари Харесай

Президентът Байдън се надяваше да убеди най-големите икономики в света да се обединят зад Украйна по време на съботната среща на върха на Г-20 в Индия, като същевременно настояваше за американските инвестиции в развиващия се свят.

Отсъствието на двамата му главни глобални съперници - китайския лидер Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин - предоставя възможности на Байдън да направи по-утвърдителна позиция на срещата на върха, казаха служители на Белия дом, докато срещата започваше в Ню Делхи.

Очакваше се той да обяви нови планове с партньорски нации в Европа, Близкия изток и Азия за изграждане на транзитен коридор, свързващ регионите, което е голямо предизвикателство пред усилията на Китай за разширяване на световната търговия.

И той разкриваше нови реформи и инвестиции в Световната банка, които според Белия дом биха могли да отключат стотици милиарди долари безвъзмездни средства и заеми за развиващия се свят.

Все пак разделенията в групата бяха очевидни, когато събирането започна.

Дипломатите все още работеха по изготвянето на окончателно съвместно изявление на лидерите, като се сблъскаха с препятствия, когато излязоха с език за руската инвазия в Украйна. Русия, като член на Г-20, ще трябва да постигне съгласие по всяко консенсусно изявление.

И остава малко вероятно лидерите да се съгласят на някакви големи нови стъпки за борба с изменението на климата, дори когато глобалните температури - включително в града домакин Ню Делхи - скочат.

„Индия призовава света да се обедини, за да трансформира глобалния дефицит на доверие в дефицит на доверие и надеждност. Това е моментът всички ние да се движим заедно“, каза домакинът на срещата, индийският премиер Нарендра Моди, в началото на срещата.

„Независимо дали става въпрос за разделението между Севера и Юга, разстоянието между Изтока и Запада, управлението на храните и горивата, тероризма, киберсигурността, здравеопазването, енергийната или водната сигурност, ние трябва да намерим солидно решение за това за бъдещите поколения“, той добавен.

Това беше послание за единство в момент на значително разцепление за групировката.

Билбордове на Индийският премиер Нарендра Моди е разположен в Ню Делхи преди срещата на върха на Групата от 20 държави в Индия тази седмица. Билбордове на индийския премиер Нарендра Моди са поставени в Ню Делхи преди срещата на върха на Групата на 20-те държави в Индия тази седмица. Маниш Суаруп/AP

Докато Байдън се радваше на голям успех на други срещи на върха, убеждавайки колегите си лидери да засилят военната си подкрепа за Украйна и да затегнат наказанието си срещу Русия, много нации, особено в Глобалния Юг, не бяха толкова убедени.

Те гледат скептично на милиардите долари западна помощ, изливаща се в Украйна, и търсят по-балансирани отношения с Москва.

Сътрудниците на Байдън казват, че президентът приветства възможността да продължи да защитава Украйна, включително пред публика, която не е непременно на една и съща страница.

„Част от това, което прави Г-20 привлекателен формат за Съединените щати, е, че ни дава шанс да взаимодействаме, да работим и да предприемаме конструктивни стъпки с по-широк кръг от държави, включително някои, честно казано, които не виждаме следете всеки въпрос“, каза заместник-съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Файнър пред репортери в събота.

Алтернатива на китайския пояс, един път?

Байдън се надява да използва своите съобщения за нова инфраструктура и инвестиции като демонстрация на ангажимента на САЩ към развиващия се свят и по-добър вариант за партньорство от Китай.

Китайският президент Си Дзинпин, също така генерален секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Китайската комунистическа партия и председател на Централната военна комисия, изнася реч на прием за Пролетния фестивал в Голямата зала на народа в Пекин, столицата на Китай, ян. 20, 2023 г. Централният комитет на КПК и Държавният съвет проведоха приема в петък в Пекин. (Снимка от Li Tao/Xinhua чрез Getty Images) Китайският президент Си Дзинпин, също така генерален секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Китайската комунистическа партия и председател на Централната военна комисия, изнася реч на прием за Пролетния фестивал в Голямата зала на народа в Пекин, столицата на Китай, 20 януари , 2023 г. Централният комитет на КПК и Държавният съвет проведоха приема в петък в Пекин. (Снимка от Li Tao/Xinhua чрез Getty Images) Ли Тао/Синхуа/Гети изображения

Плановете за нов коридор за корабоплаване, свързващ Индия с Близкия изток и Европа, биха могли потенциално да трансформират световната търговия и директно да предизвикат собствената инициатива на Китай за задгранично развитие, известна като „Един пояс, един път“, която налива милиарди долари в инфраструктурни проекти всяка година.

Байдън заедно с лидерите на Индия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Европейския съюз планираха да подпишат меморандум за разбирателство, излагащ новия проект в събота.

„Виждаме, че това е силно привлекателно за участващите страни, а също и в световен мащаб, защото е прозрачно, защото е висок стандарт, защото не е принудително“, каза Файнър.

Плановете могат да представляват предизвикателство за китайската инициатива „Един пояс, един път“, която според САЩ използва практики за принудително отпускане на заеми за инфраструктурни проекти в развиващите се страни, обвинение, което Пекин многократно отрича. Предложенията на Байдън за реформа на Световната банка по подобен начин имат за цел да предложат по-добра сделка за нововъзникващите икономики.

Без присъствието на Си, Байдън ще има имплицитната възможност да демонстрира постоянен американски ангажимент, като същевременно постави под въпрос този на Китай. Американски служители казаха в събота, че не им е ясно защо Си е решил да пропусне Г-20 за първи път.

„Не съм сигурен, че имаме ясен отговор на този въпрос, но всъщност е задължение на китайското правителство да обясни защо един лидер би или не би участвал“, каза Файнър.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР