Президентът Байдън обяви нов световен ред, който ще се появи

...
Президентът Байдън обяви нов световен ред, който ще се появи
Коментари Харесай

Какъв ще стане световният ред след специалната операция в Украйна

Президентът Байдън разгласи " нов международен ред ", който ще се появи вследствие на актуалната украинска епопея. Изглежда, че ненадейно е зародило съглашение сред Москва и Вашингтон, само че единствено по тази единствена точка. В последна сметка Москва приказва и за „ епохална борба “ за нов международен ред. Байдън обаче очевидно е неоткровен, защото мечтае единствено за възобновяване на остарелия метод на живот - с управлението на Съединените щати. Как в действителност ще наподобява новият свят?

Светът е в " повратна точка ", която се повтаря на всеки три до четири генерации, сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън на среща на лобистката организация „ Кръгла маса на бизнеса “ във вторник. Според стопанина на Белия дом за финален път човечеството е минало такава точка на раздвояване през 1946 година – тогава, съгласно Байдън, след Втората международна война „ Съединени американски щати откриват демократичен международен ред “. Сега Вашингтон би трябвало да дефинира и изхода от международните процеси, изрази вяра президентът. „ Ще има нов международен ред и ние би трябвало да го ръководим, би трябвало да обединим останалия свободен свят “, съобщи американския президент.

В Москва обаче отчасти са съгласни със притежателя на Белия дом. Разбира се, не в прогнози за връщането на световното владичество на Съединени американски щати, а във обстоятелството, че вследствие на украинския спор ще се развие нова класификация на силите в света. „ Това е съдбоносен миг, това е исторически миг в актуалната история, тъй като отразява „ битката” в най-широкия смисъл на думата за това по какъв начин ще наподобява международният ред, сподели Сергей Лавров, началник на съветската дипломация.

Нека прибавим, че източната съседка на Русия, с която връзките ни бързо се утежняват, също чака настъпването на избран международен ред по собствен метод. Японският министър председател Фумио Кишида упорства за промяна на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Не става дума за разширение на състава на Съвета за сигурност – сходни оферти бяха направени по-рано, в по-спокойни времена. По създание Япония приканва за унищожаване на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, където Русия и Китай имат право на несъгласие. Според политиците от Токио точно неутрализирането на китайското и съветското въздействие би трябвало да стане ключът към световната сигурност. Перспективата да остане в позицията на младши сътрудник на световния хегемон - Съединени американски щати, наподобява не провокира възражения от японския водач.

Между другото, историческото отклоняване на сегашния президент на Съединени американски щати по отношение на следвоенния „ демократичен международен ред “ наподобява много необичайно - в края на краищата на 40-те до началото на 90-те години геополитическото систематизиране на силите беше двуполюсно и се определяше от борбата сред демократичния американски и комунистическия руски модели. Сегашният метод на живот в света не се е оформил през 1946 година съгласно Байдън, а доста по-късно - условно до 1991 година, т.е. не след Втората международна война, а след Студената война, изяснява заместник-директорът на Центъра за европейски и интернационалните проучвания към Националния проучвателен университет Дмитрий Суслов.

„ Когато в актуалната обстановка Байдън приказва за „ нов международен ред “, само че който към момента е доминиран от Съединените щати, той „ може би се надява на възобновяване на остарелия, само че към този момент без присъединяване на Русия или даже на руините на нашата татковина “, отбелязва генералният шеф на Руския съвет по интернационалните въпроси Андрей Кортунов. „ Байдън има вяра, че такава система към момента може да бъде пресъздадена “, добави специалистът.

„ Америка се стреми към еднополюсен свят “, съобщи министър Лавров в изявление предишния петък. „ Това въобще няма да бъде „ световно село “, ще бъде „ американско село “, може би американски салон, където всички танцуват под мелодията на най-силните “, заключи той.

Малко по-късно ръководителят на съветската дипломация уточни някои признаци на смяна в световния баланс на силите, като означи, че не всички огромни сили са се съгласили да вземат участие в офанзивата на глобите против Русия. „ Има играчи, които в никакъв случай няма да одобряват съществуването на „ световно село “ под управлението на „ шерифа “ Америка - това са Китай, Индия, Бразилия, Мексико. Мисля, че това са страните, които въобще няма да бъдат лимитирани, в случай че чичо Сам им каже да създадат нещо “, съобщи ръководителят на съветското външно министерство.

Че развиването на обстановката в Украйна доста ще промени връзките сред страните - и няма да се промени към по-добро за американците, намерено се приказва от първите лица на самите Съединени щати. Това включва обстоятелството, че доларът може да загуби статута си на световна разчетна единица и средство за предпазване.

Председателят на Федералния запас Джером Пауъл призна, че войната в Украйна може да форсира хода на Китай за създаване на други възможности на актуалната инфраструктура за интернационалните разплащания, доминирана от долари, заяви „ Блумбърг “ при започване на март. Подобни оценки дават и европейски финансисти. Тъй като Русия беше лишена от достъп до валутни запаси като наказване, всички международни играчи получиха извънредно значим сигнал - не можете да разчитате на сигурността на вашите запаси, в случай че те се съхраняват в долари. Това мнение изрази капиталовият анализатор от „ Креди Сюиз “ Золтан Пожар.

„ Неслучайно Байдън сподели това на среща с представители на бизнес общността, които не схващат какво да вършат по-нататък. Тук на американските предприемачи се изяснява по какъв начин да се държат и какво да вършат. Във всеки случай е ясно, че доста ще се промени “, разяснява политологът Дмитрий Дробницки. Но, добави той, е ясно, че „ ерата на глобализацията и ролята на $ като единствена международна валута е завършила “. „ Следователно световният западноцентричен свят ще бъде сменен от местни центрове на мощ “, предвижда Дробницки.

Може да се допусна, че контурите на тези нови геополитически „ огромни пространства” към този момент се дефинират.

„ Що се отнася до Китай, Пекин ще се опита да притегли забележителна част от Тихоокеанския район в зоната си на въздействие “, предвижда източникът. Логично е да се допусна, че Пекин употребява стопански принадлежности за консолидиране на въздействието си – от Азиатската банка за инфраструктурни вложения (чиито сътрудници включват съдружници на Съединени американски щати като Южна Корея, Филипините и даже Австралия) до разнообразни планове по „ Новия път на коприната “.

Русия, съгласно Дробницки, се пробва да построи своя лична сфера на ползи. „ Украинската специфична интервенция е проява, че в зоната си на въздействие Москва няма да толерира правила, които не са открити от Русия и още повече враждебни към нея. Все още не знаем каква ще бъде конфигурацията на този район “, сподели Дробницки. Добавяме, че по-рано специалисти оцениха ролята на Москва за прекъсване на арменско-азербайджанската война и интервенцията на ОДКБ за успокояване на Казахстан като една от деянията на желанието на Русия за ролята на водещ геополитически състезател в Северна Евразия.

Според Дробницки най-ясно може да се показа бъдещият геополитически полюс на съдружниците на Съединени американски щати. „ Самите американци го обрисуваха “, изясни специалистът. „ Това е част от Западна Европа, Канада и Австралия. Американците доста биха желали да видят Япония там и да изградят някакви връзки с Индия, което явно няма да се случи. Южна Корея е огромен загадъчен знак. Но забележителна част от Европа не е включена там “, означи специалистът и добави, че към момента не е ясно какво ще се случи с останките от Европа, Индия, Латинска Америка и най-богатите страни в Близкия изток.

Дробницки напомни трудовете на американския политолог Ян Бремер, който написа, че огромни организации като Г-20 и Г-7 към този момент не играят никаква роля и вместо тях ще има „ огромна нула “ - някакви други форми на обществена организация. В един от евентуалните сюжети Съединени американски щати и Китай прекъсват връзките, след което стартира „ светът на районите “. „ Сега сме очевидци на появяването на класическия свят на районите съгласно Бремер. Ще се появят огромни районни агломерации, които ще имат лична валута, вътрешни правила за търговия “, сигурен е събеседникът.

В същото време е напълно явно кои области на света ще бъдат зони на борба, считат специалисти. Първо, съветското управление в края на 2021 - началото на 2022 година ясно уточни, че няма да толерира наличието на Съединени американски щати и техните спътници в постсъветското пространство, в това число в неговата европейска част. Второ, както Съединени американски щати, по този начин и Китай еднообразно претендират за владичество в Азиатско-Тихоокеанския район.

„ Украинският спор ще се трансформира в катализатор за доста световни трендове. От една страна, образуването на многополюсен свят, от друга, битката на Съединени американски щати за опазване на остатъците от някогашната надмощие. Тези две трендове в този момент се сблъскват. Те влязоха в открит спор освен в Украйна, макар че украинските степи се трансфораха в главен спектакъл на спора. Възможно е скоро да се открият нови фронтове на този конфликт, да вземем за пример в Югоизточна Азия към остров Тайван. Това ще бъде резултат от американско-китайските несъгласия “, предвижда Дмитрий Суслов.

Контурите на бъдещия свят към момента не са ясни, само че това, което може да се каже сигурно, е сривът на еднополюсния международен ред, който Съединени американски щати се пробват да изградят от края на 80-те години, настояват специалисти. В този смисъл актуалните събития в Украйна са не толкоз „ преломна точка “, колкото най-ярката демонстрация на течащи от дълго време процеси.

„ Това, което се случва в този момент в Украйна, е резултат от систематични несъгласия, които нарастват през последните 30 години, резултат от безапелационния отвод на Съединени американски щати да интегрират Русия в европейската система за сигурност, един тип индиректен резултат от разширението на НАТО. “, сподели Суслов.

Западът сътвори " НАТО-центрична " система за сигурност в Европа, като в същото време изтласква Русия от нея и притегля Украйна в нея, добави специалистът. „ Това се случи макар предизвестията, че това е екзистенциална опасност за Русия. Ако казусът беше единствено в Украйна, нямаше да има специфична интервенция. Но ние не се занимаваме с локални, вътрешноукраински процеси, а с общоевропейски и световни. Конфликтът влезе в открита фаза “, изясни Суслов.

В същото време, акцентира Кортунов, явно ерозира йерархията, която съществуваше в света. „ Дори обичайните американски съдружници, да вземем за пример от страните от Персийския залив, към този момент не са толкоз дисциплинирани във връзка с настояванията на Вашингтон. По-важното е, че измененията в международната финансова система, дедоларизацията, в този момент ще се ускорят. Украинската рецесия ще форсира отдалечаването от това, което може да се смята за остатъци от еднополюсен свят. И е малко евентуално Байдън или някой различен американски водач да успее да спре това “, обобщава Кортунов.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР