Президентът Байдън направи ангажиращо обещание пред гласоподавателите в опит да

...
Президентът Байдън направи ангажиращо обещание пред гласоподавателите в опит да
Коментари Харесай

Байдън обеща закон, закрепващ правото на аборт, ако демократите спечелят изборите

Президентът Байдън направи ангажиращо заричане пред гласоподавателите в опит да притегли повече от тях на страната на демократите в навечерието на междинните избори, като разгласи, че ще постави старания да вкара правото на аборт в закон.

В речта си за правото на аборт в Democratic National Committee във вторник президентът на Съединени американски щати се зарече да направи това върхов приоритет, в случай че демократите получат повече сенатори и запазят контрола над Камарата след междинните избори през ноември.

“Съдът работи вярно с прецедента Roe v. Wade преди 50 години и считам, че Конгресът би трябвало да го включи Roe в законите, един път и вечно ” – сподели Байдън.

Той насочи молба към гласоподавателите да гласоподават доверие на колкото може повече демократи, с цел да стане това реалност.

“Ако реализираме това, ето обещанието, което върша пред американския народ: първият законопроект, който ще пратя в Конгреса, ще е за кодифициране на Roe v. Wade. И когато конгресът го утвърди, ще го подпиша през януари, 50 години откакто за първи път бе решено Roe да бъде законът в страната ” – зарече се президентът.

Още от акцията през 2020 година Байдън прикани за кодифициране на Roe v. Wade, който подсигурява федерално конституционно право на аборт. Върховният съд го анулира по-рано тази година, с което провокира промени в достъпа до грижи за репродуктивното здраве в другите щати на страната. Не е ясно какъв брой политически дейно ще бъде сходно заричане за приоритизиране на този законопроект, защото е ясно, че на демократите следва тежка борба през ноември да запазят както Сената, по този начин и Камарата на представителите.

Байдън не съумя да извърши своето предизборно заричане, частично тъй като се нуждае от освен това от просто болшинство в Сената, с цел да преодолее разпоредбите на камарата за филибустера. Самият Байдън изрази поддръжка за премахването на прага от 60 в процедурата за кодифициране на правата за аборт, само че сенаторите демократи Джо Манчин от Западна Вирджиния и Кирстен Синема от Аризона не престават да се опълчват на сходна промяна.

По-рано президентът сподели, че ще има потребност от най-малко още двама демократи в Сената, с цел да промени разпоредбите за филибустера и да одобри законодателство за правата на абортите.

Обещанието на Байдън да даде приоритет на абортите в новия законодателен мандат е индикация, че той изчерпва опциите на изпълнителната власт за отбрана на тези права, макар че някои деятели приканват за повече дейности.

Белият дом търпи обвинявания, че е бил заловен неопитен за обстановката напролет, макар че черновата на мнението на съда, отхвърлящо Roe v. Wade, изтече повече от месец преди да бъде публично оповестено.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР