Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев и още над 70 европейски лидери

...
Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев и още над 70 европейски лидери
Коментари Харесай

Плевнелиев и 70 евролидери се обявиха срещу отравящия европейските идеали Орбан

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев и още над 70 европейски водачи се подписаха под отворено писмо по самодейност на CIVICO Europа, алармираща за невижданото отклонение от европейските полезности и неприемливата централизация на власт от премиера на Унгария Виктор Орбан в битката против Covid-19 в страната.

CIVICO Europа започват този решителен апел за народна власт в Унгария и в Европейски Съюз , към който се причислява огромна част от европейския политически, научен и културен хайлайф, измежду който и четирима членове на предходната комисия (президентът Юнкер, вицепрезидентът Катайнен, комисарите Малстрьом и Моедас).

Призивът е оповестен във водещи медии на над 20 страни, с което се цели да се даде публичност и да бъдат подхванати незабавни дейности .
 Европейски Съюз би трябвало да каже истината на Унгария, прикани Юнкер
Европейски Съюз би трябвало да каже истината на Унгария, прикани Юнкер

Не съумяваме да разгадаем спора Изток-Запад, тъй като унгарците работят

Публикуваме превод на апела и цялостния лист на подписалите го:

" Предавайки се на автокрацията в битката против COVID-19, Унгария отравя европейските идеали.

Ние, европейците, би трябвало да се борим с два вируса по едно и също време и с идентична гняв: Covid-19, атакуващ нашите тела и още една зараза, засягаща нашите идеали и демокрации.

На 30 март 2020 година унгарският парламент одобри текст, който разрешава на държавното управление да спре осъществяването на някои закони, да се отклони от наредбите, залегнали в съществуващите и да ползва спомагателни изключителни ограничения с декрет за на практика безграничен интервал от време, с нови ограничавания за медии и информация.

Такава централизация на власт е невиждана за Европейския съюз. Тя не служи в битката против Covid-19 или неговите стопански последствия. Вместо това отваря вратата за всички типове злоупотреби, с обществените и частните активи в интерес на изпълнителната власт, което значително е неразбираемо. Това е кулминационната точка на 10-годишния блян на Унгария към авторитаризъм и е рисково.

Всъщност с огромна паника следим, че министър председателят Виктор Орбан поведе страната си по път, отклоняващ се от европейските правила и полезности през последното десетилетие. Това присвояване на властта в отговор на Covid-19 е единствено нова и тревожна глава от дълъг развой на оттегляне от демокрацията.

Политическата съпротива, общественият разговор и свободата на словото от ден на ден се заглушават, като разнообразни университети, културни центрове, бизнес групи и организации на гражданското общество понасят тежестта на властническото ръководство на господин Орбан.

Европейският парламент на два пъти проучва и осъди тази недемократична наклонност с отчетите на Tavares и Sargentini надлежно през 2013 година и 2018 година

За тези, които имат вяра в полезностите на върховенството на закона и демократичното ръководство, бездействието не е опция. Съюзът рискува да дискредитира всичките си старания за поощряване на демократичните процеси, върховенството на закона, прозрачността, солидарността и обществения разговор освен във всички държави-членки, само че и измежду страните кандидатки.

За да се изправят пред тази пандемия, определяща поколението, всички страни от Европейски Съюз би трябвало да одобряват сложни ограничения, които до известна степен лимитират гражданските права на техните жители. Тези ограничения обаче би трябвало да останат пропорционални и обосновани, и да имат краткотраен темперамент.

Разрешаването на ръководството с държавни постановления за на практика безграничен интервал от време е тежко нарушаване на договорите на Европейски Съюз, на Хартата на главните права и на Европейската спогодба за правата на индивида.

Ето за какво, осъждането и санкционирането на офанзивата на господин Орбан против демокрацията през днешния ден е по-решаващо от всеки път.

Затова призоваваме всички заинтригувани страни - европейски институции, национални институции и държавни управления, жители, гражданско общество и медии - да бъдат толкоз бдителни, колкото могат. Време е за необятна готовност и групови дейности.

Призоваваме националните медии да посвещават новинарски сегменти на обстановката в Унгария, всеки ден, в случай че има потребност. Ние също по този начин ги молим да дават на унгарските жители, като европейски жители безвъзмезден достъп до тяхното наличие, като източник на плуралистична и самостоятелна информация.

Призоваваме Комисията, като страж на Договорите, да реагира незабавно и да предложи наказания, пропорционални на тежестта на такова недопустимо нарушаване на европейските правила и полезности.

Европейският парламент и Съветът би трябвало неотложно да одобряват тези наказания.

Covid-19 би трябвало и ще бъде надвит с помощта на демократичните процеси, транспарантните дейности и плуралистичната информация. Именно отстоявайки тези полезности, ние ще активизираме европейското население и ще подсигуряваме, че общият ни път към възобновяване се радва на необятна поддръжка.

Най-накрая призоваваме всички европейски жители да гледат на протичащото се в Унгария не като на развой от външен темперамент, а като съществена опасност за нашия общ интерес.

Време е всички ние да се обединим в тази битка. Залог е освен нашето здраве, само че споделените ни идеали и оцеляването на нашия Съюз и демокрации. "
 Унгария удължава блокадите, готви специфични ограничения за Будапеща
Унгария удължава блокадите, готви специфични ограничения за Будапеща

Вероятно през идната седмица ще има повече изясненост
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР