Президентът 2012-2017 г. Росен Плевнелиев упрекна наследника си на поста

...
Президентът 2012-2017 г. Росен Плевнелиев упрекна наследника си на поста
Коментари Харесай

Плевнелиев: Румен Радев се заигра популистки с темата Северна Македония

Президентът 2012-2017 година Росен Плевнелиев укори наследника си на поста Румен Радев, че " се заигра популистки и в комфортен за него миг " с тематиката за евроинтеграцията на Северна Македония. В изявление за в. " 24 часа " той разяснява идния на 17 октомври Европейски съвет, на който се чака водачите на страните от Европейски Съюз да вземат решение за начало на договаряния за участие на Северна Македония и Албания в съюза. Според Плевнелиев България " изрично би трябвало да даде зелена светлина ". " Кой различен, в случай че не България да отвори вратата на Северна Македония за Европейски Съюз? Кой различен, в случай че не България в съдбоносен миг ще покаже историческа мъдрост, а не да бере исторически позор... Така че за мен въпросът е повече от безапелационен. Едно несъгласие в този момент от България би изглеждало неуместно. Просто ще бъде народен нихилизъм ", счита той.

В средата на септември на среща с българските представители в Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси сред България и Северна Македония президентът Румен Радев съобщи, че в случай че подсигуряват, че в рамките месец комисията ще реши всички противоречиви въпроси, " то българското държавно управление може да продължи политиката си на безусловна на процедура поддръжка за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз ". Сега Плевнелиев укори президента за липса на систематичен метод по въпроса и за това, че се е заиграл популистки с тематиката.

" За разлика от всички останали български политически водачи, той е единственият, който досега не е дал своята оценка и няма никаква позиция да вземем за пример за закононарушенията на комунистическия режим по македонския въпрос ", сподели Плевнелиев.

" Той го прави това, с цел да се заиграе популистки с Българска социалистическа партия и русофилите в България. Президентът Радев също по този начин подлага на критика контракта за добросъседство със Северна Македония, макар че всички международни водачи го приветстваха. Президентът Радев в един исторически миг, в който Северна Македония е на път да получи покана за участие в Европейски Съюз, по един безусловно освен популистки, само че и подправено родолюбив метод показва странна увереност и интензивност, макар че до момента не е имал систематичен и деен метод по въпроса. Според мен това е напълно, тъй като неговите външнополитически упоритости се провалиха. Той не се употребява с доверието на международните водачи и единственото, което му остава в този момент, е да демонстрира мускули на по-малката и по-слаба от нас Северна Македония ", счита Плевнелиев. Според него е неуместно да се приказва за налагане на несъгласие и това би било " огромна историческа неточност ". " Добре, че е държавното управление, което показва тъкмо противоположното - систематичен и пореден метод ", счита той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР