Президенът Румен Радев срина със земята кабинета „Петков“ днес при

...
Президенът Румен Радев срина със земята кабинета „Петков“ днес при
Коментари Харесай

На клетвата на служебното правителство Радев срина със земята кабинета „Петков“: Провали във вътрешната и външната политика

Президенът Румен Радев срина със земята кабинета „Петков“ през днешния ден при представянето на служебното държавно управление на гала в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Вчера той издаде декрет за разпускането на 47-ото Народно заседание, с който насрочи изборите за 2 октомври и назначи служебния кабинет.

Това е четвърто държавно управление, което Радев назначава. Премиер ще е досегашният консултант на президента по демографските и обществените политики и някогашен обществен министър Гълъб Донев.

На вас се пада отговорността да се справите с провокации, които бяха спестени на предходните 3 служебни кабинета. Поемате отговорност за ръководството на България в сложен миг – социална отмалялост от острото политическо опълчване, вихреща се инфлация и обедняване, непостижими цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се митинги на разнообразни браншови организации, липса на готови закони за Плана за възобновяване, забуксувала правосъдна промяна и значими действия за пълноценната ни интеграция в Европейски Съюз.

На този обезпокоителен декор вашето главно предизвикателство е обвързвано със сигурността, обърна се Радев към министрите. И подсети за войната в Украйна, която се води в непосредствена непосредственост и последствията от която се усещат директно у нас.

Напрежението на Балканите още веднъж се повишава. Рискът войната да обхване нови територии е действителен и ваш главен ангажимент е да не позволите въвличането на България в спора, да предотвратите рисковете пред националната ни сигурност, да ускорите работата по модернизацията на въоръжените ни сили и тяхната оперативна съгласуемост със съдружниците от Алианса, заръча Радев на новото държавно управление.

Пряко разследване на войната е световната енергийна рецесия. Тя ще изостри общественото напрежение с капацитет за нови политически и управнически рецесии, предизвести той. Сигурност на доставките и цена на енергоносителите – това би трябвало да са двата целта, от които да се води служебният кабинет и идващото държавно управление. В центъра на вашата активност би трябвало да бъдат ползите на елементарния консуматор и на стопанската система, добави той.

Другата пагубна последица от войната е индустриалната рецесия, която настава последователно с повишението на цените и разстройването на индустриалния и търговски цикъл в земеделието, сподели още президентът. Важен приоритет пред вас е да осигурите предвидимост и явен небосвод пред земеделските производители, продоволствена осигуреност на страната и преодоляване на растежа на цените, уточни Радев.

Обществото чака да чуе цялата истина за автомагистрала „Хемус“, ремонтите на язовирите и други огромни корупционни планове. Но чака и неотложни дейности за гарантиране на безвредно придвижване по пътищата макар нормативния блокаж, сподели още Радев.

Убеден съм, че тежките проблеми, с които ще се сблъсквате от първия ден в ръководството, ще гълтам цялото ви време, само че би трябвало да разработите и други значими задания, сподели президентът и подсети за законите за проекта за възобновяване.

Във вашия мандат ще би трябвало да се направи последната решителна крачка за участието на България в Шенгенското пространство. Не можем да си позволим повече да губим време, сили и запаси, нито да си позволим риска България да остане в периферията на Европейски Съюз, предизвести Радев.

Напомни също, че главната задача на всеки длъжностен кабинет е организирането на изборите, само че бил уверен, че държавното управление ще се оправи сполучливо с това.

Не можем да си позволим риска България да остане в периферията на Европейски Съюз. Предстои да управлявате в рецесия. Управлението изисква подготвеност, опит, отговорност, хладнокръвие. Затова и изборът ми се спря на Гълъб Донев за длъжностен министър председател “, сподели Радев.

По думите му обществото желае да види ръководство не от теснопартийни сметки, а обединяване към публичния интерес. „ Двете служебни държавни управления от предходната година потвърдиха, че е допустимо единство на политици от разнообразни хоризонти. Този модел не беше удължен от постоянното държавно управление и това е една от аргументите за неуспехите във външната и вътрешната политика за отстояване на националния интерес и суверенитета “.

След това Радев показа целия длъжностен кабинет, а министрите поставиха клетва.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР