Президенът Румен Радев кани Полша да се включи в международна

...
Президенът Румен Радев кани Полша да се включи в международна
Коментари Харесай

Румен Радев обсъди трафика и мигрантите с премиера Моравецки

Президенът Румен Радев кани Полша да се включи в интернационална оперативна работна група за продан на информация за обезвреждане на финансовите потоци, които обезпечават незаконния трафик на хора. Групата е самодейност на Радев по време на ръководството на служебния кабинет на Гълъб Донев и в отговор на ветото, което Австрия наложи на страната ни за влизане в Шенген. Тогава Карл Нехамер обоснова ветото с големия брой мигранти, които страната ни пропуща в посока Централна Европа.

Българският президент Радев през днешния ден е провел телефонен разговор с премиера на Полша Матеуш Моравецки по тематиката за незаконната миграция, съобщиха от пресцентъра на Президентството малко преди самолета на борда с украинския президент Володимир Зеленски да кацне у нас.

Борбата с незаконната миграция в Европейския съюз може да е ефикасна единствено със съвместни старания на страните членки за целеустремено обезвреждане на интернационалната мрежа и центровете, които управляват и финансират трафика на хора. Това е общата позиция сред Радев и Моравецки, за която оповестяват от пресцентъра на Президентството.

Двамата са разискали готвените промени в Пакта за миграцията и убежището и защитата на външните граници на Европейския съюз. Румен Радев е подчертал, че страните от първа линия трябва да получат поддръжка за справяне с миграционния напън, както и да засилят партньорството на службите си за сигурност с страните от Централна и Западна Европа, където са ситуирани центровете, направляващи и финансиращи незаконния трафик на хора. Именно в този подтекст Радев е обяснил самодейността си за основаването със съдействието на Европол на интернационална оперативна работна група за продан на информация.

Писма с покана за присъединяване на специалисти по въпросите на незаконната миграция президентът Радев е изпратил на 26 май т.г. до редица водачи на страните членки на Европейски Съюз. В прессъобщението не се показва до кои водачи и надлежно страни са изпратени такива писма, нито и кои до този миг са откликнали на поканата. Преди две седмици на срещата си с Нехамер в Австрия, Радев отново изрази вяра, че  " от ден на ден държави-членки на Европейски Съюз ще изпратят свои представители ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР