Презастрояването на София се засилва, но всеки един от жителите

...
Презастрояването на София се засилва, но всеки един от жителите
Коментари Харесай

Борис Бонев с идея за парк Люлин, предлага да е типов

Презастрояването на София се ускорява, само че всеки един от жителите на града се надява да има обособена зона, парк или кътче, където да се разноски, да излезе с децата си или да прекара по-топлите зимни и пролетни дни в едно по-прекрасно място от грубия градеж.

Такова по-приятно място се планува да бъде построено в столичния квартал " Люлин ", наречено " Люлин - парк ". Борис Бонев от гражданската организация " Спаси София " и общински консултант първи мандат изясни за News.bg, че това, което се планува е един повсеместен план за преустрояване на едно от огромните междублокови пространства в " Люлин " 6. В момента това е една занемарена повърхност. Две години се работило интензивно да се събере информация от живущите в квартала от какво има потребност и по-късно според от техните потребности да се претворят в един повсеместен план за реорганизация на пространството - алейна мрежа, детски стадиони, спортни площадки, осветяване, видеонаблюдение, кътове за другарство сред съседите.

Бонев посочи, че това е немалка реорганизация и за това, за което ще се борят от " Спаси София " е планът да бъде заложен в бюджета на общината за 2022. Тогава би могло в границите на година и половина да бъде изпълнен. Проектът е разграничен на два стадия на осъществяване.

Бонев открои като несъмнено сериозен проблем паркоместата в " Люлин ". За " Спаси София " разумното, бързо и на ниска цена решение за справяне с казуса е построяването на по този начин неречните монтажни паркинги в кварталите. Преди година и половина Бонев предложил 10 сходни терена, три от които и в Люлин, само че ръководещото болшинство в СОС не одобрили отчета му. Това са бързи, евтини и лесни решения за решение на казуса, акцентира Бонев.

За презастрояването на кварталите и изключително в столичния квартал " Люлин ", Бонев съобщи, че единственото решение е смяна в общия организационен проект на София и смяна на подробните устройствени проекти с понижаване на параметрите, възможни за застрояване в кварталите. Трябва да има по-голям бюджет за отчуждаване в Столична община, а освен 20 млн. лева годишно, които са извънредно незадоволително за всички потребности, които града има, сподели още Бонев.

" Необходима е смяна на закона, само че и доста повече пари за отчуждаване, с цел да може терените, които са планувани за строителство, да бъдат отчуждени и превърнати в детски площадки, градинки и зелени площи ", добави Борис Бонев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР