През зимния сезон рискът да се разболеем от грип и

...
През зимния сезон рискът да се разболеем от грип и
Коментари Харесай

Ценни съвети как да се предпазим от грип и простуда

През зимния сезон рискът да се разболеем от грип и настинка е доста по-голям спрямо другите сезони. За да се предпазим от неприятните заболявания е значимо да съблюдаваме няколко рекомендации за здравословен метод на живот. Запознайте се с 6 от тях.

1. Спете повече

Според една остаряла максима „ Сънят е най-хранителното ястие от пиршеството на живота “. Тази сентенция е изключително настояща по време на грипна зараза, когато тялото ни е атакувано от над 200 разнообразни вируса. „ Изследванията демонстрират, че дефицитът на сън може да отслаби имунната система и да понижи способността ѝ да пази тялото от атакуващите го патогени, в това число вирусите на настинка и грип “, изяснява проф. Диана Попова, експерт ушно-носно-гърлени заболявания в ИСУЛ и ръководител на Асоциацията на лекарите по оториноларингология. Тя цитира изследване от 2009 година, в което се потвърди, че хора, които спят по-малко от 7 часа на нощ са 3 пъти по-склонни да се разболеят от настинка от тези, които спят повече от 8 часа. Също по този начин е потвърдено, че над осемчасовият сън води до усъвършенствано здраве.

2. Намаляване на напрежението

Изглежда простудните болести постоянно ни повалят когато сме под стрес. Кортизолът – един от хормоните на напрежението – нормално е нараснал при хора, които страдат от продължителен стрес. „ Кортизолът отчасти работи като краткотрайно забавя имунния отговор, с цел да може през това време да освободи сила. Тази сила се употребява от организма, с цел да се оправи със заканите “, добавя проф. Попова.

Изследователи от Съединени американски щати са изследвали 276 здрави дами и мъже, изложени на риновирус. Тези, които са страдали от стрес били изложени на двойно по-голям риск да се разболеят от настинка. При направените кръвни проби се открива, че типичната връзка сред кортизола и възпалението наподобява е нарушена при хора, които са подложени на стрес. Това демонстрира, че в реалност стресът потиска отговора на организма към кортизол и покачва риска от простудни болести.

3. Бъдете по-внимателни, когато имате деца

Малките деца се разболяват доста по-често от възрастните от простудни болести. Родителите и другите възрастни, които са в непрестанен контакт с деца, са изложени на по-висок риск от вирусна зараза. Затова те би трябвало да бъдат още по-внимателни.

4. Мийте ръцете си постоянно

Въпреки че е признато, че заразяването с респираторни вируси (характерни за зимния период) става главно по въздушно-капков път, не подценявайте и миенето на ръцете. При това колкото по-често, толкоз по-добре. Когато към нас има заболели хора, кихайки и кашляйки, те отделят тайни, в които се съдържат вируси. Вирусите се полепват по повърхностите в близост и остават там минимум 2-3 часа. Затова, в случай че да вземем за пример в градския превоз, към вас има някой, който киха или кашля, не забравяйте да измиете или най-малко да дезинфекцирате ръцете си с мокра кърпичка на спиртна основа, незабавно откакто слезете от транспортното средство. Това се отнася и за хора, които се грижат за болен от грип или настинка у дома. Изследванията демонстрират, че миенето на ръцете може да понижи разпространяването на простудни болести в дома и фамилията.

5. Проветрявайте пространствата

Колкото и да е студено и неприятно времето на открито, не забравяйте да проветрявате дома си всеки ден, а даже и по няколко пъти. Това е изключително значимо, в случай че се грижите за болен вкъщи. След постоянното миене на ръцете, чистият въздух е измежду най-хубавите средства за предотвратяване от настинка и грип. Освен това през зимните месеци не пропускайте да овлажнявате въздуха. Купичка вода или мокра забрадка върху радиатора биха свършили чудесна работа.

6. Не чакайте грипът и простудата да ви надвият

Ако макар всички защитни ограничения, въпреки всичко усетите неразположение, болки в тялото, запушен нос, кашлица, вземете ограничения незабавно. Най-добре под формата на някой смесен артикул, като да вземем за пример ВИКС АнтиГрип Комплекс – топлата напитка, която дейно облекчава признаците на настинка и грип, в това число кашлица. Освен Парацетамол, Викс АнтиГрип Комплекс съдържа фенилефринов хидрохлорид (за отпушване на носа) и гвайфенезин, който улеснява отделянето на бронхиалния секрет при влажна кашлица. ВИКС АнтиГрип Комплекс подкрепя прочистването на дихателните пътища. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР