През зимния период не е неочаквано да има по-високи цени

...
През зимния период не е неочаквано да има по-високи цени
Коментари Харесай

Росен Христов: Възможно е да има нов скок в цената на газа

През зимния интервал не е ненадейно да има по-високи цени на природния газ. Това разяснява служебният министър на енергетиката Росен Христов пред публицисти в София, откакто АЕЦ " Козлодуй " и " Фраматом " подписаха съглашение за доставка на свежо нуклеарно гориво за шести блок на атомната централа на въпрос, че цената на синьото гориво от януари ще се увеличи с към 30 %.
Прочетете още
По думите му това, което в допълнение оскъпява синьото гориво в България, е скъпият газ, който беше нагнетен през лятото в подземното газохранилище в Чирен. Той се употребява тъкмо през зимния интервал и влиза в микса, съобщи Българска телеграфна агенция.

Затова страната ни се пробва да контракти оптимално положителни цени за актуалните доставки, посочи министър Христов. Освен това стремежът е да се доставя повече природен газ и да се употребяват по-малки количества от Чирен. " Мисля, че съумяваме, тъй като цената е под 200 лв., което беше прагът, за който промишленостите посочват, че работят дейно ", разяснява още той. Служебният енергиен министър посочи, че на фона на Европа, България се оправя добре, с помощта на конкурентните процедури, които са направени от страна на " Булгаргаз ". Той даде за образец, че от октомври насам в България има постоянни доставки на природен газ, няма проблеми с количествата и цената е една от най-ниските в Европа.

Служебният министър на енергетиката обърна внимание, че доста старания са били положени и в стартирането в употреба на интерконектора Гърция - България, който дава опция в страната ни да бъде доставян азербайджански газ на конкурентни цени. " Положихме един комплекс от много огромни старания, с цел да осигурим тази сигурност и конкурентни цени. Мисля, че се справихме сносно. По този метод потискаме равнището на общата инфлация ", съобщи още Росен Христов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР