През зимата тялото ни се нуждае от специална диета за

...
През зимата тялото ни се нуждае от специална диета за
Коментари Харесай

От какви хранителни вещества се нуждае тялото през зимата

През зимата тялото ни се нуждае от специфична диета за попълване на силата и хранителни субстанции.

За да попълните дейно енергийните запаси през зимата и да получите задоволително витамини, би трябвало да измененията диетата си и да включите питателни храни и ястия в ежедневното си меню.

Има редица хранителни субстанции, които би трябвало деликатно да се попълнят през зимата, споделят диетолозите.

От какви хранителни субстанции се нуждае тялото през зимата

Белтъчини

За да попълните протеиновите запаси, би трябвало да ядете бобови растения, ядки, риба, яйца и месо.

Витамин D

През зимата би трябвало да увеличите приема на този витамин. Първо, той е нужен за здравето на мускулите и костите, и второ, неналичието на този витамин отслабва имунитета ни и води до бърза отмалялост.

Защо би трябвало да внимаваме повече за попълването на този витамин през зимата? Защото човек получава витамин D главно от слънчева светлина, която не му доближава по това време на годината. Ето за какво би трябвало да добавите източници на този витамин към диетата - млечни артикули, риба (сьомга и риба тон).

Витамин С

Витамин С усъвършенства имунитета, затова през студения зимен сезон ще ви помогне да отбраните тялото си от заболявания. За да попълните запасите, можете да консумирате 2-3 порции плодове и 3 порции зеленчуци на ден.

Сред зеленчуците най-вече този витамин се съдържа в чушките, а измежду плодовете – в цитрусовите плодове и боровинките.

Витамин Е

Това ще помогне да се отървете от сухота, сърбеж и парене на кожата, които много постоянно се появяват през зимата. В последна сметка ръцете ни не могат да устоят на непрекъснатите температурни съмнения - от сланата и влагата на открито до сухия топъл въздух в отопляеми пространства.

Витамин Е може да понижи възпалението и да усъвършенства положението на кожата. Тялото може да го набави от растителни масла, ядки, тиквени семки, червени чушки, манго и авокадо.

Витамини от група В

Тези витамини също са значими, тъй като въздействат на енергийните равнища и мозъчната функционалност. Те се намират в зеленолистни и бобови растения (боб и леща).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР