През юни ще бъде готова газовата връзка между България и

...
През юни ще бъде готова газовата връзка между България и
Коментари Харесай

Петков: Добре е на преговорите с Газпром да влезем с повече от една карта в ръка

През юни ще бъде подготвена газовата връзка сред България и Гърция, през септември азерският газ също ще стартира да идва у нас. В това е убеден министър председателят Кирил Петков, който посети строителната площадка на изграждащата се газова връзка с Гърция на Комотини.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете прилежащи страни, осигурявайки достъп до Южния газов кулоар и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, множеството от които са на българска територия. Трасето на газопровода минава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като обезпечава опция за газификация на всички обитаеми места в региона. Интерконекторът е от огромно значение освен за развиването на районите, само че и за енергийната самостоятелност и сигурност на България. Проектът е в отлична синергия с други огромни интернационалните планове като Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод (TAP и TANAP), като и с планувани и към този момент съществуващи терминали на полутечен природен газ.

Много значимо, когато приказваме за диверсификация - това значи по-ниски цени на газа, по-ниски цени на парното идната година, по-малко напън върху цените ", сподели Петков, който съобщи и че го е било гняв тази зима, че плащаме толкоз безценен газ, в случай, че е можело цената да бъде с 30% по-ниска.

Премиерът и кабинетът се готвят за всевъзможни сюжети при положение на спиране на доставките от " Газпром ". Кирил Петков увери, че имаме три разновидността и даже и да успеем да предоговорим и да подпишем контракт с русата страна още веднъж, то това не значи, че не е добре да имаме други възможности. Дори те могат да бъдат употребявани по време на договарянията за понижаване на цената.

" Интерконекторът може да докара 3 милиарда кубически метра газ, колкото са почти потребностите на България. Имаме връзката с Месемврия, имаме и връзката с Турция. " Ние няма да отрязваме кардинално " Газпром ", само че би трябвало да влезем в договарянията с повече от една карта в ръката си ", разкри той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР