През юни производствените цени в България се понижиха рязко за

...
През юни производствените цени в България се понижиха рязко за
Коментари Харесай

Рязко понижение на производствените цени в България през юни

През юни индустриалните цени в България се намалиха внезапно за пръв път от пет месеца насам, до момента в който растежът им и на годишна база се забави до близо тригодишно дъно, демонстрират данни на Националния статистически институт, които са причина за по-нататъшно намаляване на инфлационния напън в страната.

Общият показател на цените на производител в България (PPI индекс) се намали през юни с 1,1% по отношение на май, когато стабилизира на равнището от април. По-съществен спад на цените се записва в преработващата индустрия - с 1,4% и в добивната индустрия - с 0,3%, до момента в който при производството и разпределението на електрическа сила не е регистрирана ценова смяна.

На годишна база общият показател на индустриалните цени в страната се покачва през юни с едвам 0,9% след напредък с 2,8% през май, като това е най-слабото повишаване на цените на производител от ноември 2016-а година насам. Точно година по-рано (през юни 2018-а) показателят PPI набъбна с цели 6,8% (най-солиден напредък на индустриалните цени от есента на 2012-а година насам).

По-съществено нарастване на цените със 7,6% по отношение на година по-рано се регистрира при производството и разпределението на електрическа сила, топлоенергия и газ, до момента в който в добивната индустрия има ценови спад с 6,3%, а в преработващата индустрия - с 0,7 на 100.

Индексът на цените на производител единствено на вътрешния пазар в България през шестия месец на актуалната година също понижава с 0,3% на месечна база и нараства с 2,6% на годишна база (спрямо юни 2018-а).

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар пък спада с цели 2,2% на месечна база и се намалява с 1,5% по отношение на юни 2018 година.

По-рано този месец Национален статистически институт оповести отчет, отчитащ месечна дефлация през юни от 0,6% и внезапно закъснение на годишната инфлация до 2,8% (най-слаб инфлационен напредък от края на 2018 година).

Днешните много ниски данни за индустриалните цени са причина за по-нататъшно закъснение на потребителската инфлация през идващите месеци, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР