През юни, при обсъждането на закона за бюджета, по Ваше

...
През юни, при обсъждането на закона за бюджета, по Ваше
Коментари Харесай

Корнелия Нинова към Асен Василев: Вие добре ли сте?

" През юни, при разискването на закона за бюджета, по Ваше предпочитание за изсветляване на стопанската система и на приходите на хората, беше признат текст заплатите на работещите в предприятия над 100 души, пенсионери, студенти със стипендии, помощи на обществени слаби да бъдат превеждани по банков път. По наше гледище, Вие отстъпихте и приехте тези сметки да бъдат безвъзмездни. Това беше преди 7 месеца. До ден сегашен няма никакво развиване по този въпрос – нито могат хората да си открият такава сметка, а такива, които имат и по тях им се превеждат сумите, се таксуват с такси. “

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова във въпрос към министъра на финансите Асен Василев по време на парламентарен надзор.

От трибуната на Народното събрание тя изнесе информация от писмен отговор на министъра отпреди месец, в който той декларирал, че аргументите за това са: " Банките са задължени да съблюдават и извършват прецизно наредбите за пруденциален контрол, в това число да ползват сложни ограничения против потреблението на финансовата система за изпирането на пари и тероризъм. “

" С пенсии и стипендии, обществени помощи за майки и за небогати перат пари и финансират тероризъм?! “, реагира Нинова. “Вие добре ли сте?

Лидерът на Българска социалистическа партия прочете и втората причина, посочена от министър Василев, обвързвана със затруднено разкриване на банкови сметки, най-вече на непознати жители и изключително на такива от трети страни.

" Г-н министър, този текст за безплатните банкови сметки касае близо 5 милиона българи и Вие ни твърдите, че повода да не го приведете в деяние са няколко десетки непознати жители, които не можели да си открият такива сметки. Аз Ви запитвам 5 милиона български жители за какво не могат “, акцентира Корнелия Нинова.

И попита още веднъж: Кога ще приведете в деяние текст на закона, че на тези хора не се желаят такси, когато си употребяват сметката от трудови приходи, стипендии и обществени помощи?

" Само да напомня на " евроатлантическото “ болшинство – това е инструкция на Европейския съюз. Ако сте толкоз европейци, за какво до момента това не работи? Вие евроатлантици ли сте или банкови лобисти? Защото, вместо да облекчим всички тези хора, помпате банките с такси “, добави тя.

В своя отговор министър Василев изясни, че има открити едвам 1000-2000 такива сметки, най-много тъй като има спомагателни ограничавания, които банките им постановат. Той сподели още, че Министерството на финансите работи по стягане на законодателството, обвързвано с безплатните сметки, като също така е призовало банките да понижат таксите за поддръжка на сметките на физически лица.  Василев увери, че до момента в който " обстановката не  се усъвършенства “, министерството няма да продължи напред с желанието си всички заплати да се изплащат напълно по банков път.

" Г-н министър, какво имаме дотук като отговор от Вас – че на процедура този текст не работи поради многото ограничавания и компликации за разкриване на такава сметка. Решенията са две, съгласно Вас – първо, събиране на данни от банките, което не е решение. Второто и към този момент и значително – законодателното изменение в Закона за платежните услуги и платежните системи. Знаете ли по кое време е импортиран? 14 ноември 2023 година Сега сме 26 януари 2024 година и не е гледан на първо четене. Докато си редите регулаторите, конституционните съдии, разпределяте си порциите във властта и се карате, този закон, който касае 5 милиона души, стои в някое чекмедже 2 месеца “, репликира го Нинова.

Тя уточни, че новото, което се предлага в този закон е ограничение интервенциите, с които могат да работят по тази сметка, на три броя.

" Вместо да облекчите този развой, слагате ограничавания за три превода. Уверявам Ви, че това няма да усъвършенства нещата, а ще ги утежни. И от горната страна на всичко – никой не му обръща внимание, тъй като никой не го интересува по какъв начин живеят българските жители, какъв брой им коства живота. Интересува ви единствено разпределянето на порциите във властта и " намиране на място на всеки под слънцето “ от ръководещата сглобка “, безапелационна бе Корнелия Нинова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР