През юни корабът Фьодор, премина през Босфора, преди да спре

...
През юни корабът Фьодор, премина през Босфора, преди да спре
Коментари Харесай

Сателитни снимки показват руската контрабанда на зърно в Черно море

През юни корабът " Фьодор ", мина през Босфора, преди да спре в Бандърма, турско пристанище на юг от Истанбул. Руският транспортен съд за насипни товари превозваше 9000 тона царевица, която доставяше на локалния покупател Yayla Agro, един от водещите производители на бобови растения, зърнени храни и ориз в Турция.

Според формалната документи товарът идва от малко черноморско пристанище в Русия. Като се има поради, че няма наказания за храни от Русия, главен експортьор на зърнени храни за света, това не би трябвало да съставлява никакви правни проблеми. Financial Times обаче открива, че корабът е взел товара не от съветско пристанище, а от Севастопол в Крим, районът, нелегално анексиран от Русия през 2014 година Снимки, направени от " Миротворец ", украинска активистка група, демонстрират " Фьодор " в пристанището на Севастопол на 12 юни.

Използвайки фотоси от Planet Labs, платформа за сателитна снимка, Financial Times удостовери това посещаване. Снимките демонстрират, че корабът е дебаркирал на терминала на Авал, който зарежда кораби със зърнени храни - в това число царевица. На тях се вижда също, че корабът се цялостни със стока.
Реклама Контрабанда от Крим
Дори преди съветските войски да нахлуят в Украйна през февруари, доставката на артикули от Крим беше противозаконна за доста компании: районът е обзет от голям брой наказания, откогато беше анексиран през 2014 година Регистрираните притежатели на зърнения терминал в Севастопол бяха непосредствено ударени от наказания на Съединени американски щати за това, че компанията е дъщерно сдружение на съветското държавно дружество " Обединена корабостроителна корпорация ". Компаниите, търгуващи с окупирана територия, също рискуват да попаднат под ограничения на украинската прокуратура.

Украинските управляващи настояват, че кримските пристанища, в това число Севастопол, се употребяват за експорт на зърно, ограбено от страната им, най-вече от региони на югоизток, които са били окупирани от съветски сили. В началото на юни съветските държавни медии признаха, че се изпраща зърно от Мелитопол, в окупирания юг на Украйна, с цел да бъде изнесено от Крим.

Засега няма доказателства, че зърното, което се изпраща от Крим с кораби, оценени от FT, е било откраднато от елементи на Украйна, в този момент окупирани от Русия. Съществува обаче модел на интензивност, който демонстрира повишаване на контрабандата от Крим. Въпреки че има малко исторически данни за размерите на износа през пристанището, украински деятели, които го следят, споделят, че се вижда растеж на трафика на зърно в Севастопол през май и през юни спрямо предходни години.

Анализът на FT на сателитни фотоси, смесен със записи от пристанището, демонстрира, че единствено през май към 140 хиляди тона зърно са били изнесени от терминала в Севастопол в осем обособени колета. Този общ поток е равностоен на към 6% от известния съветски експорт на зърно през месеца, съгласно платформата за данни за доставка Sea. Като се има поради, че Русия е един от най-големите експортьори на храни в света, това съставлява забележителен размер зърно, което се изпраща от пристанище, което е под интернационалните наказания.
Реклама Анализът на FT на сателитни фотоси, смесен със записи от пристанището, демонстрира, че единствено през май към 140 хиляди тона зърно са били изнесени от терминала в Севастопол в осем обособени колета.
От осемте кораба, снимани в Севастопол, един не може да бъде разпознат или проследен. Четири са изпратени в Сирия, като митническите и пристанищните заявления сочат, че става въпрос за към 90 хиляди тона. Останалите три - с към 43 хиляди тона, са за Турция.
Украинските управляващи обявиха, че кримските пристанища, в това число Севастопол, се употребяват за експорт на зърно, ограбено от страната им Източник: Financial Times
Доказателствата от Севастопол се поддържат от активността на пристанище Кавказ в Керченския пролив в Русия, което съгласно специалисти в бранша е основно място за контрабанда на артикули от района. Въпреки че е малко пристанище, през последните месеци се следи доста и несезонно нарастване на заявения експорт.

Собствениците на кораба " Фьодор " не са дали отговор на настояванията на английската медия за коментар. Yayla, турската компания, закупила пратката на кораба, съобщи, че счита, че товарът е пристигнал от пристанище в Русия и затова не е обект на наказания.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Имена Реклама
Процесът демонстрира релативно лесните стъпки, които съветските компании, опериращи в Черно море, могат да създадат, с цел да избегнат неравномерните наказания, прилагани към страната - от изключване на устройства, които регистрират местоположението на корабите в морето, до подправяне на документи.

Русия разгласи, че стартира да отваря още веднъж други окупирани черноморски пристанища, в това число Бердянск и Мариупол. Страната е упрекната в потребление на техники, употребявани в противозаконната търговия със зърно и за контрабанда на стомана, хваната от съветските войски.
Стратегическо местонахождение
Когато Русия анексира Крим през 2014 година, тя получи цялостен надзор над военноморската база в Севастопол, която дълго време е била база на нейния черноморски флот. Но Москва също се стреми да развие пристанището като комерсиално. Няколко от предприятията, които са неразделна част от доставката на зърно от Крим, са дъщерни сдружения на съветски държавни компании. FT разкрива експорт на зърно от Крим, осъществен преди тази година за Сирия, съветски съдружник, който подценява глобите на Съединени американски щати, както и за Либия и Турция.

Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Придвижването на зърно през Крим е бързо и на ниска цена поради местоположението и дълбоководното пристанище на Севастопол, което може да се употребява от огромни кораби. От началото на нашествието Севастопол се трансформира в най-близкото огромно пристанище до огромна част от новоокупираните от Русия територии в Украйна. Появиха се редица информации, че камиони със зърно се насочват към кримските депа и силози от окупирана украинска територия.

Правителствени чиновници и такива от бранша настояват, че е съвсем невероятно да се наблюдава дали пратките съдържат зърно, което е откраднато от украинските ферми, тъй като елементарно може да се комбинира с такова от законни източници. Според един европейски чиновник, в случай че една компания взема годишна продукция от Украйна и " по-късно я смесва с съветски зърнени култури и ги изнася от съветските пристанища, е доста мъчно това да се наблюдава ".
С изключени радари
Корабите, изнасящи зърно от Крим, са употребявали практики, които значително са предопределени да заобикалят наказания. Според интернационалното право корабите би трябвало да работят с транспондери, устройства, които автоматизирано оповестяват тяхното местонахождение и маршрут до други кораби и пристанища, в случай че не са изправени пред изключителни условия. Въпреки това, в редица случаи, проследени от FT, корабите в Черно море са изключвали своите транспондери - постоянно когато са се приближавали до Крим. Това прави доста по-трудно както следенето на пътуванията, по този начин и залавянето на плавателни съдове, чиито документи са подправени.

Турската компания Yayla отхвърля да разкрие своя снабдител, само че споделя, че в контракта пристанището на товарене е Кавказ. Зърнени колета, които идват от съветски пристанища като Кавказ не са подложени на наказания.

Трите кораба, разпознати от FT като идващи от Крим за Турция през май, също са показали Кавказ като пристанище, откъдето са натовари стоката. Украйна е алармирала за тях турските управляващи. Турски чиновник споделя, че митничарите са направили " нужния развой на инспекция и са ни уведомили, че заявеният генезис на товара е Русия ". Като прибавя: " Това се основава на документите, издадена от съветските управляващи. Технически е доста мъчно да се дефинира географският генезис на зърното. "

Ръководители в зърнения бизнес споделят, че пристанище Кавказ също играе друга значима роля в напъните за отбягване на наказания, защото е център за трансфер на артикули от транспортен съд до транспортен съд, употребявайки места отвън пристанището. Товаренето в морето има законни цели, изключително като се има поради, че пристанище Кавказ не е в положение да приема огромни кораби. Но също по този начин може да разреши контрабанда, защото е изключително мъчно да се откри къде в началото е бил претрупан товарът.

Руски експортьор на зърно изяснява, че едно съответно място за закотвяне на пристанище Кавказ се употребява от няколко години като желано за пране на зърно, натоварено в Крим, посредством прехвърляния от транспортен съд до транспортен съд.

Сателитна фотография от Planet Labs демонстрира, че сега се прави доста количество прехвърляния от транспортен съд до транспортен съд на пристанище Кавказ. Въпреки че практиката спря за един месец при започване на войната, сателитни фотоси от края на май сочат, че седем огромни кораба се пълнят или изпразват в по-малки кораби по едно и също време.

FT също по този начин разкри пътувания, при които корабите се лутат в пристанище Кавказ с включен транспондер преди или след тръгване към Крим, с цел да бъдат напълнени - създавайки усещането, че са били натоварени в съветското пристанище.

Въпреки че няма директни доказателства, че зърното, изнесено от пристанище Кавказ през последните седмици, е било откраднато, през тази година се следи доста нарастване на потреблението на пристанището. Според проследяващия корабите Shipfix, 576 хиляди тона селскостопански артикули са били декларирани като идващи от пристанище Кавказ през май. Това е извънредно огромен поток по това време на годината, въпреки и след спиране на търговията поради войната. През май през пристанище Кавказ е минал 28% от общия съветски експорт на зърно, в съпоставяне със приблизително месечно за предходните четири години към 11%.
Свързани публикации Румъния употребява икономическите благоприятни условия от войната в Украйна 5 юли 2022, 15:48 Украйна: Няма прогрес по договарянията с Русия за разблокиране на зърното 3 юли 2022, 13:56 Войната в Украйна изостри дебата за потреблението на зърно за биогорива 26 юни 2022, 12:37 Цените на земеделските култури леко спадат на международните пазари, само че е рано за оптимизъм 23 юни 2022, 12:09 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР