През юни като цяло инфлацията е била незначителна, но храната

...
През юни като цяло инфлацията е била незначителна, но храната
Коментари Харесай

Лятото носи по-високи цени на храната и на хотелите

През юни като цяло инфлацията е била незначителна, само че храната и туристическите услуги съществено са поскъпнали. Това демонстрират новите данни на Националния статистически институт.  И без да четем статистиката на Национален статистически институт обаче, виждаме какво се случва с млякото, месото и хотелите - цените им вървят нагоре с разгарянето на лятото. 

Само за месец - през юни по отношение на май, свинското месо е поскъпнало с над 3%, олиото - с 3%, саламите - с 2.3%, захарта - с 1.2%. Повишение има и при маслините, гъбите, някои плодове като ябълки (5.7%) и цитруси (7%). Хлябът, киселото мляко и сиренето следват същата посока, само че смяната е с под %. Все отново има и противоположни образци - цените на доматите, краставиците, яйцата и шоколада са спаднали.

Юнската инфлация се подхранва съществено от туризма - хотели, заведения за хранене и т.н. Нощувките са поскъпнали по отношение на май с над 10%, а самолетните билети - с над 8 %.

Незначително повишаване има при жилищно обзавеждане, домашен уреди и такъми и поддържане на дома.

Според данните на Национален статистически институт по отношение на юни 2018 година, т.е. за година, цените на стоките и услугите у нас са се повишили с 2.8 на 100. А от началото на годината е измерена 1.2% инфлация.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР