През юни инфлацията в Турция се е повишила до 78,6%

...
През юни инфлацията в Турция се е повишила до 78,6%
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция най-висока от 24 години

През юни инфлацията в Турция се е повишила до 78,6% на годишна база, което е най-високото равнище от 24 години насам, заяви държавната статистическа организация.

През май инфлацията е била 73,5%, а при започване на предходната година - 15,0%.

В петък министърът на стопанската система Нуредин Небати „ даде обещание “, че през декември потребителските цени ще стартират да понижават.

Данните демонстрираха, че главната инфлация се дължи на 123,4% скок на разноските за превоз и 94% нарастване на цените на безалкохолните питиета.

Цените на стоките за бита са скочили с 81,1%, пресметна статистическата организация.

Икономическата рецесия в Турция стартира, когато предходната година Ердоган принуди централната банка да премине през серия от намаления на лихвените проценти.

Лихвеният % се намали вследствие на политическия напън, макар възходящите потребителски цени.

Но турският водач отхвърля стандартната стопанска система и твърди, че високите лихвени проценти водят до повишение на цените.

В петък Турция увеличи доста минималната работна заплата за повторно в границите на една година, с цел да смекчи удара върху семействата, напомня БГНЕС.

Повишаването на чистото месечно заплащане до 5500 лири (330 долара) значи, че номиналната минимална работна заплата се е нараснала съвсем двойно от края на предходната година.

В края на декември тя възлизаше на 2826 лири, а през януари - на 4253 лири.

Икономистите предизвестяват, че значителното повишение на заплатите на огромна част от популацията е инфлационна мярка, която би трябвало да бъде съпроводена от повишение на лихвите или други средства за ограничение на разноските.

Официалните данни демонстрират, че при започване на годината над 40% от турците са получавали минимална работна заплата.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР